All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Kan du gissa hur mycket växthuset kostar?

Växthus är populära i norska trädgårdar. Detta gör arbetet enklare och underlättar odling av frukt och grönsaker.

Du behöver inte ens gröna fingrar för att lyckas.

Svenska Bosson säljer denna extravaganta version, som kan sägas vara några prisklasser över vad man normalt förväntar sig att betala för ett växthus.

Det höga Viktoriahuset är gjord av stål.

- $ 700.000 är mycket pengar. Men med tanke på att det är ett hus som väger 13 000 kg, har det cirka 100 isoleringsglas och är skapat så unikt är det definitivt värt pengarna, säger Christian Bosson, som är företagsledare.

Installation finns tillgänglig

Bosson tillverkar varje hus individuellt. Detta hus är vanligtvis levererat med täckta tak. Om det ska användas som växthus, ska det beställas med glasstak och ventilationslucka.

DENT: Victoriahuset väger 13 000 kilo och har cirka 100 isoleringsglas. Foto: PHOTO. Bossons

Installation ingår.

- Det som gör huset speciellt är höjden och dess unika karaktär. Att kunna flytta in i Viktoriahuset på sommaren tar trädgården till en ny dimension. Här kan du interagera med vänner och familj i en underbar miljö där det generösa rummet ger det lite extra, säger Bosson.

Han säger att de har levererat mer än 100 hus i stål till kunder över hela Skandinavien under de senaste tio åren. Klassiska modeller är mest populära.

- Välj något solidt

Marianne E. Utengen, trädgårdsmästare i det norska trädgårdsföretaget, betonar att det finns billigare alternativ om du vill pryda trädgården med ett växthus.

- Du får mycket bra för väl under 700. 000 kronor! Men min erfarenhet är att man inte borde välja det billigaste, säger hon.

- Då blir aluminiumprofilerna och plattorna för tunna, och det är olämpligt här där vi har snö. Om du bor oroligt borde du investera i en ännu mer solid modell.

Spatialism i trädgården och plånboken bestämmer

Tonje Waaktaar Gamst, redaktör för bolagets tidning Norsk Hagetidend, ser växthus har blivit märkbart mer populär i Norge de senaste åren.

Artikeln fortsätter under bilden.

OPTION? : Gabriel Ash Plant House 10 levereras med dubbla dörrar, fönster och luftar över hela längden av huset. Växthuset är monterat på en grundmur av tegel eller sten som tillsammans med cederns isoleringsegenskaper ger ett stabilt klimat i växthuset. Kr 75 500, från solfanget. nr. Foto: PHOTO: Producent

- Fördelen är främst den längre säsongen och högre temperatur. Detta gör det möjligt för oss att växa mer exotiska och värmekrävande grödor som annars inte skulle vara tydliga och inte hade klarats skörda. Till exempel, äggplantor, fikon, citroner eller de två klassikerna; gurka och tomat, säger Utengen.

Exemplet ovan, från Gabriel Ash, kostar ungefär en tiondel av Victoria House. Men växthus behöver inte kosta mer än ett par tusen dollar, och det är också ganska möjligt att bygga ett själv.

Vilken typ av växthus som passar dig beror helt enkelt på vad du vill använda den för.

Gamest håller med Bosson att växthus inte bara behöver vara bostad för växter.

- Här är utrymmet i trädgården och rymden på plånboken som är avgörande. Norrmän älskar att vara ute, men vädret gör det inte alltid möjligt för våren och sommarblommorna att bo i fullmåne. I skydd mot regn och sur vind kan ett blygsamt växthus med goda stolar, en kandelabra och något bra i glaset vara den renaste orangeriet, säger hon.

ADVERT

Mest populära