All egendom: trädgård, kök, inredning >> Husdjur

Kan du bli av med myggor?

- Det är helt enkelt fel att proklamera 2017 som något speciellt myggår. Det finns inga myggor i år än det vanligtvis är. Det finns alltid mycket myggor, så slutsatsen är att varje år är myggor, säger Permanent direktör för skadedjur Preben Ottesen vid Institutet för folkhälsa (FHI).

Städer som Finnmark, Femundsmarka och områdena kring Lillehammer rapporterar relativt små myggor enligt Ottesen.

- Det kan bero på att våren har varit kall och att kläckningen har kommit senare. Därför kan vi inte på något sätt dra slutsatsen att det här året är särskilt i förhållande till någon annan.

Under de senaste veckorna har vi hört talas om invånare i Lillestrøm och runt norra ön, som har blivit extra störda av myggor. Enligt Ottesen spelar de lokala väderförhållanden oss en kyss.

- Det är hur människor upplever myggan som mer pågående nu eftersom vädret har tillåtit myggan att virvla runt. När luften är stillastående och den är trög, trivs myggan bra. När vädret inte tillåter det, är det lugnare och vi stör inte.

Dock kan situationer uppstå som orsakar mer myggor än normalt. Speciellt när det har blivit översvämningar.

- De översvämningar som trivs längs de stora vattenvägarna kommer i flera generationer om ett år om det finns översvämningar och temperaturer tillåter det. Vi har inte sett mycket översvämning 2017, och därför har det inte funnits myggor på dessa normalt utsatta platser.

Om du känner dig störd och du hoppas att du kan bli av med myggorna kämpar du med en hopplös kamp.

- Det finns lite att göra för att förhindra myggor i ditt område. Det bästa du kan göra är att skydda dig från det. Myggor, som många tror på, hjälper verkligen väldigt lite, säger Ottesen.

Hur man skyddar dig själv

En myggbett är en allergisk reaktion mot ämnen i myggpipan. Drogerna hindrar blodet från att koagulera när myggan suger blodet genom den snabba snabbheten. Den starkaste reaktionen på strejk du får i början av säsongen. När vårt motstånd blir bättre när vi får fler sömar, blir vi mindre besvärda.

- Det bästa och mest uppenbara du kan göra är att bära kläder och inte utsätta öppen hud och om det är extra dåligt bör du också överväga att köpa sådana maskhattar som skyddar ditt ansikte. Myggor fungerar också och du kan tända elden om du är ute i naturen. Det här gillar inte myggan. Jag är inte så förtjust i myggspoler som avger rök. Toxiner absorberas mycket lättare genom lungorna än genom huden. Det har jag någonsin varit angeläget att ge som råd, säger Ottesen.

- Vad sägs om de populära myggmaskinerna?

- Jag har lärt mig att människor tror att de hjälper, men jag är förvånad över att jaga toppen av isberget i förhållande till antalet myggor i ett område när man fångar myggor i dessa maskiner.Men om människor har en känsla av att de hjälper, får de bara användas, även om jag tillåter mig att vara skeptisk, säger Ottesen.

Människor som är attraktiva för myggorna avger en betydligt mindre mängd doftsignaler än vad de icke-attraktiva människorna gör. Detta kan förklara varför vissa människor är knuffade av myggor medan andra flyr.

- Vi har 39 myggarter som suger blod i Norge, men människor är inte huvudkällan till blod för myggorna. De olika arterna odlar olika djur, och vissa myggor är även specialiserade på att blöda blod från amfibier. Man tror exempelvis att det är den stora förekomsten av ren som har orsakat så mycket myggor i Finnmark och Femundsmarka. Då är matförsörjningen enorm för myggan, säger Ottesen.

ADVERT

Mest populära