All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kan du pruta?

Kan du pruta?

  1. Vem är den mest plånboksvänliga?
  2. Vilken mäklare är billigast?

Detta är Broker Ragnvald Casparis förklaring till varför Postbanken Eiendom bäst finns i vår översikt.

Postbank delar första platsen med Exact. Båda tar över 41 000 dollar för att ta hand om bostadsförsäljningen - nästan 10 000 kronor mindre än den dyraste mäklaren i undersökningen.

Postbankens fördel är den låga mäklarprovisionen. Kommission kan dock komma upp till 2,5 procent om hemmet är svårt att sälja.

Prut när marknaden är uppvärmd och husen säljs snabbt. (Ritning: Anne Angelshaug) Visa mer

Du kan fynda

Exact tar full 2, 7 procent provision. Siffrorna visar att de flesta av mäklare tar ca 2, 5 procent provision. Ett anmärkningsvärt undantag är Gjensidige Nor Eiendom, som tar en full 2,9 procent kommission.

Vi tyckte att det var så högt att vi försiktigt försökte pruta. Till vår glädje hade vi inga problem reducerade kommissionen till 2, 6 procent. Vid flera av de andra mäklarna fick vi signaler att vi kunde få rabatt. En framgångsrik pruting beror på både bostäder och marknadssituation. En billig fastighet ger låg mäklarkommission.

- På en bra marknad där bostaden säljs snabbt är chansen att mäklare får mindre provision. En snabb försäljning resulterar i mindre arbete för mäklare, säger Caspari.

Dessutom, desto billigare är ditt hem, desto mindre är chansen att förhandla kommissionen. Mäklarna tjänar mycket mindre av att sälja en 1-rums- eller 2-rumslägenhet i Groruddalen än en villa på Bygdøy. De sällan sänker de uppdrag de erhåller för försäljning av stadens lägenhet - eftersom det är så mycket mindre än att sälja 10 miljoner villor.

Video är dyrt

Anteckningar är värsta i undersökningen. Företaget arbetar som nämnt med så kallade marknadsföringspaket. De erbjuder två typer, en rik variant och en tunn variant. Den tunna varianten är billig, men du får bara en annons. Således väljer de flesta det kostsamma "paketet" för 19 800 kronor.

- Du får vad du betalar för. Med oss ​​får du en videovy av fastigheten, såväl som annonser i notarie tidningen, som har en omsättning på nästan en miljon exemplar på nationell basis. De flesta av pengarna går till Aftenposten, som har ett nästan monopol på bostadsannonser i Oslo, säger presschef Eivind Rodem i Notar.

- Kan du välja olika lösningar än dessa "paket"?

- Du menar enskilda ordningar? Vi säljer marknadsförpackningar, men om du insisterar kanske du vill ha din egen installation. Men jag tror att det blir dyrare, säger Rodem.

ADVERT

Mest populära