All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Har du råd att sälja ditt hem?

Det finns ett stort svart moln över bostadsmarknaden. Under de senaste sex månaderna har priserna sjunkit stadigt. I oktober sjönk priserna med i genomsnitt 4, 2 procent.

När du köpte bostadsmarknaden till toppen och hade lite eget kapital kan du nu vara kvar med mer i lån än ditt hem är värt. Det betyder att du är kvar med återstående skuld om du säljer ditt hem nu.

Du kan hitta allt om huspriserna DinSide

Som sagt, har bostadspriserna ökat dramatiskt under de senaste åren, så om du var smart (eller tur) och köpte till ett bra pris för ett par år sedan, måste vara tillräckligt Priserna faller ganska skarpt innan du förlorar all den kapital du har sparat i ditt hem.

Frågan är hur mycket. Följer du på huspriser? Vår nya kalkylator ger dig ett svar på hur mycket dina priser kan falla innan du stannar med högre utlåning än värdet på ditt hem.

Kontrollera vår bostadsprisberäknare

Salter ner pengarna i bostäder

Liv Irene Haug är konsumentekonom i Nordea. Foto: Nordea Visa mer

Enligt Liv Irene Haug, konsumentekonom i Nordea, är det normalt norsk att spara i hemmet.

- Vi brukar säga att vi nordmän sparar i trä och tegel, säger Haug till DinSide.

Norge är landet i Europa, varav de flesta egna egna bostäder, enligt Haug, äger mer än 80 procent av oss. Finarna är klackade, medan Sverige och Danmark är vanligare med exempelvis obligationer eller eget kapital och långsiktiga uthyrning.

- I Norge gillar vi att äga vår egendom, och vi betalar lånet snabbt, säger Haug.

När kapital ska realiseras

Det är vanligt att prioritera att bli av med lån, snarare än pensionsbesparingar. Även om det inte alltid är ett problem eller en fråga, är det en återbetalning av ett lån som är en prioritet, om man måste välja mellan den ena eller den andra. Om du betalar ut på lånet kommer du trots allt att vara kvar med kapital i form av ett bostadshus i slutet.

Vad som kan vara problematiskt med att spara i ditt eget hem är att kapitalet inte är så lätt att inse. "Svenskarna betalar mycket för pensionering, så de har lite extra att gå efter att de går i pension medan vi lägger pengarna i hemmet, säger Haug.

Lösningen på detta problem för nordmän har varit det så kallade ramlånet eller flexibilitetslånet. Lånformer som under tre till fyra år har blivit populära bland nordmän som har knutit upp mycket kapital i hemmet.

- För tre till fyra år sedan var det bara 40-50 åringar som ville ha ett budgetlån. Nu kommer de också över 60 på planen.

Haug kräver dock försiktighet - speciellt när man når pensionsåldern. - Kom ihåg att lånen kommer att återbetalas. Man borde tänka bra om det. Att ha ett lån kan vara en psykisk börda för någon, säger Haug.

Haug tror inte att de som har ett ramlån har någon speciell anledning att oroa sig för bostadskapitalet med den första.

- Rammelån lånas inte upp till 100 procent. Det är väl gränsen på cirka 70 procent av marknadsvärdet, där lånet höjs. Jag tycker att nästan alla finansinstitut har tagit hänsyn till både upp och ner när de beviljar sådana lån, säger Haug.

Hon påminner mig om att det är viktigt att ha glass i magen. - Ser du priserna gå ner och du behöver inte sälja, sitta fast. Om inget händer extraordinärt kommer priserna att stiga igen. Bostadspriset sjunker

Varje månad presenterar fonden för fastighetsmäklare och fastighetsförbund statistik över huspriser. En procent här och två procent där - eller kanske sex procent?

Hundratusentals dollar är dock: Hur många procentpoäng kan priserna falla innan du bor med negativ bostadskapital?

Kolla vår bostadsprisberäknare

För att få reda på hur mycket ditt hem är värt nu, kolla vår bostadsskatträknare, som beräknar ditt hemvärde baserat på Finlands utsikter. nej och tinde. nr.

ADVERT

Mest populära