All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Tål frost efter

Planteringssäsongen närmar sig stormstormar. Du kanske är en av dem som har tänkt på ett trädgårdscenter i helgen, eller åtminstone under månaden? I så fall kan det vara bra att veta att du inte bör köpa något från dig. Handlar du fel, riskerar du att slösa hundratals dollar, och inte så lite arbete, heller.

Klarar frost efter

Det är inte så många blommor som tål den kalla våren här i norr, och ombytliga frosten finns många vackra växter största fiende. Det är mestadels bara några glödlampor och stjälkar, som är hårda nog att inte ge sig under några minusgrader. Därför rekommenderas inte andra växter under många veckor än.

- Båda stammar och lökplantor tål lite kyla. Numera är det främst dessa sorter vi säljer, förutom lite mer härdiga, vintergröna buskar, säger marknadschef på Oasen Hageland, Laila Brekkhus Ringstad.

Hon tillägger att bland blommorna är leksaksplantorna som är de tuffaste.

- Men om det blir väldigt kallt, går de dock docka. En del snö som de kan tåla, för när det snöar är det vanligtvis inte så kallt. Det är frosten som bryter dem, säger Ringstad.

Som även tummarna att värmen av våren kommer snart att tas i allvar.

- Det är första med solen och värmen som människor verkligen imponerar på trädgårdarna, säger hon.

norska styvmor

Blommorna du köper på plantskolor i detta land importeras främst från Tyskland, Nederländerna och Danmark, men en betydande del produceras också i Norge. Och om du går till blomning i våren, är sannolikheten att de odlas här. Årligen produceras mer än 15 miljoner stamorblommor i Norge.

Den uppenbart bräckliga väljaren kan tåla ner till fem grader minus. Efter en frostkväll kan de hänga lite, men de kommer att stiga igen snart. Om flera frostnät meddelas i rad, kanske du vill ta blomman in så det kan värmas lite. Om du skär ner stammen efter blommande kommer det att bli en ny blomning på sommaren.

ADVERT

Mest populära