All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kan onsdag vara avgörande?

Den här veckan är det dags för en annan penningpolitiska mötet på Norges Bank. Det finns förmodligen många som undrar om centralbankchefen följer andra europeiska centralbankers exempel och sänker nyckelkursen, eller om de stora räntorna har slutförts för den här tiden.

Och vad har detta att säga för huspriser?

Intresset delen av bilden

Bjørn Roger Wilhelmsen på First Securities utesluter inte ytterligare tillväxt i bostadspriserna, men tror att det kommer att bli kortlivad. Foto: Första Värdepapper Se mer

Stigningen på bostadsmarknaden har också blivit vederbörligen registrerad i analytikergemenskapen. Den starka räntesänkning de senaste månaderna är en bidragande faktor, säger Bjørn-Roger Wilhelmsen, seniorekonom på First Securities.

- Signaler från branschen och våra egna intryck tyder på att de massiva räntesänkningar redan levererats har undgått snabbt till utlåningsräntan och bidrog till en förbättring på bostadsmarknaden, jämfört med i höstas, säger Wilhelmsen till DinSide.

När det gäller framtida räntesänkningar utesluter han inte att snabba nedskärningar kan bidra till ytterligare lyft på bostadsmarknaderna. Men effekten kommer att bli kortlivad.

- Vi får inte glömma att det finns flera faktorer som spelar in. Vi är inte så säkra på att huspriserna kommer att fortsätta över tiden under de närmaste åren.

Titta på den senaste månadens prisökning i ett något större perspektiv, kanske du också talar om en återhämtning. Marknaden plockar upp lite av hösten och kraschen i försäljningen, förra hösten.

- Mycket av den förbättring vi har sett nu har varit en hämtning av en svag bostadsmarknad förra hösten.

Läs också: Är hembranschen över nu?

Bostadspriserna är fortfarande höga

Wilhelmsen påpekar också att medan huspriserna har fallit under hösten är de fortfarande höga.

- Om vi ​​ser huspriserna i förhållande till inkomsterna under de senaste 10-15 åren, år, och utveckling i byggkostnaderna under samma period, talar inte detta för en ytterligare ökning under de kommande åren.

Dessutom får vi inte glömma arbetslösheten. Enligt First Securities prognos ska ytterligare öka i år och in i 2010. - Den ökade tillgängligheten har bara börjat, och det vi tror kommer att påverka bostadsmarknaden negativt.

- En eventuell ytterligare höjning av huspriserna som en följd av ytterligare räntesänkningar kommer att vara kortvarig, avslutar Wilhelmsen.

Läs mer: - Norska bostadspriser är alltför höga

Räntorna har liten betydelse.

Ordföranden för den norska fastighetsföreningen Christian Dreyer tror emellertid inte att onsdagens penningpolitiska möte kommer att ha någon särskild betydelse för bostadspriserna.

- Jag känner verkligen att marknaden inte är så upptagen med räntorna just nu. Om det blir en kvarts eller en halv procent kommer den stora inverkan på bostadsmarknaden inte att vara, säger Dreyer till DinSide.

Har vi sett det värsta nu? Är vi över botten?

- Det är lite svårt att säga säkert men jag tror att vi inte kommer gå längre ner. Det finns en stark köpkraft i Norge. Och även om vi står upp i 100-120. 000 arbetslösa, det är väldigt lång med bättre ekonomi än länge.

Dreyer pekar också på byggstenen och att det kommer att bli nytt tryck på marknaden under de närmaste åren.

- Marknaden kan vara lite längre ner, men jag tror inte att det är så mycket, säger Dreyer. "Vi är över det värsta nu.

Everyday blir lättare

En lägre räntenivå gör det lättare att klara räntorna för lånekunder.

- Vad som är viktigt för en lånekund är den likviditet han är kvar med efter lånekostnaden har betalats. Så när låntagarna nu går ner, lämnas folk med ett par tusen flikar mer än de gjorde i höst, säger Ellen Dokk Holm, konsumentekonom på Postbank till DinSide.

Hon påpekar att det kommer ta lite tid innan lånet kommer att notera effekten av några nya nedskärningar denna vecka. "Det är först nu att människor kommer att uppleva den rätta effekten, säger Dokk Holm.

Det kommer antagligen att ta ytterligare ett par månader innan en ny snitt kommer att gynna skuldslagen.

- Det gör det lättare för människor att låna mer pengar, säger Dokk Holm.

Läs också: Nu är det lättare att få ett bostadslån.

Håller lite lite igen.

Dock Holm tycker fortfarande inte att vi är helt redo för den största köparen, antingen i butiker eller bostäder. Slutsatsen från marknadsundersökningen hon har genomfört visar att 10 procent avslöjar köp av dyra varor på grund av den oroliga världsekonomin.

- Människor har blivit mer försiktiga och medvetna om sina utgifter. Fyra av tio spenderar mindre pengar än tidigare, säger Dokk Holm.

Av dessa har 37 procent minskat köp av kläder och skor, 17 procent i allmänhet, 15 procent spenderar mindre pengar på mat, medan cirka tio procent har stramat sin resebudget och hur mycket de spenderar på en bil.

- Sammantaget tror jag att många väntar på situationen. De ser att vi är mitt i någonting, och det är svårt att säga var vägen går vidare, säger Dokk Holm.

- Det är en intressant tid vi går in nu, avslutar hon. "Bostadsmarknaden är glad att gå upp på våren, och det blir spännande att se vad som händer i framtiden.

ADVERT

Mest populära