All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Kan vi lita på hantverkaren?

Du kan faktiskt göra mycket för att undvika att komma in i en sådan situation. Om du betalar svart har du inga rättigheter. Om du väljer att satsa på vitt arbete, är du starkare. Du börjar med att bestämma vad du ska göra med jobbet. Vissa får hjälp från en inredningsarkitekt. Då begär du ett anbud. Hantverkare som inte har tid att göra ett erbjudande skulle inte heller ha tid att följa upp. Marknaden fluktuerar för hantverkare, och i en tid då det finns få av dem i förhållande till efterfrågan kommer du knappast att få en "extra service" om du blir för upptagen. Men du kan alltid ställa krav. Och det är du som bestämmer. Gå aldrig med i ett öppet avtal, men viss flexibilitet kan vara bra. Anbuden du får måste relateras till lika stora leveranser, t.ex. borstning av badrummet efter en specifik beskrivning. Du måste kunna jämföra erbjudanden. På samma sätt bör ett datum för slutförande avtalas, helst med dagliga böter för förseningar. Att vara utan bad i veckor är lite roligt. Det är en fördel med referenser från hantverkare som lämnar bud. Tips från dina vänner och kollegor kan också vara bra. Förhandla anbud, du borde vara skeptisk. Vissa människor ansluter arbete och produkter som rör, kakel och dekorationer. Kom ihåg att det är det totala beloppet som räknas. Om hantverket levererar produkterna, kommer kommissionen ofta att beräknas här. Känn inte trycket att köpa genom hantverket.

Skriv ett skriftligt avtal

Om det behövs något annat än kontraktet, skaffa du ett skriftligt avtal. Du har sett en finare duschlösning på väg hem från jobbet och vill ha förändringar. Tänk på att förändringar i planerna kostar och det kan vara dyrt att inte ha något avtal (ytterligare avtal). Skrivning är viktigt och telefonsamtal bör verifieras via e-post. Om hantverkaren inte protesterar mot innehållet kommer du att stå mycket senare när du hävdar att avtalet är det i e-postmeddelandet. Kom ihåg att du inte behöver betala hela beloppet innan jobbet är klart. Delbetalning är viktig, men det måste alltid finnas en balans för betalning när allt är klart. Klagomål måste göras inom rimlig tid. Material, dekorationer etc. kan ofta betalas under vägen. Du kan kräva att uppdraget utförs professionellt. Inte alla hedrar att ge yrket ett gott rykte, så du kommer att vara försiktig. Om hantverkaren inte utför professionellt arbete kan du hålla tillbaka, kräva korrigeringar eller prisrabatter, avbryta avtalet eller kräva ersättning. Detta beskrivs vidare i lagen.

Arbetsgivaransvar

Om en husägare har anställt en oskaddad för att städa badrummet kan det inte hävdas att detta görs. Personen säljer sin tid och hemmalaget bär risken för arbetets kvalitet.Personen ska också vara försäkrad. Om vi ​​tänker oss att en hyresvärd anställer en utlänning (med eller utan certifikat) utan arbete att renovera och skidåkare faller stegen, kan det bli en mycket dyr behandling för husägaren. Det finns mycket att vinna med att använda allvarliga företag som måste kunna göra vad de gör - och att du kan stämma i efterhand. Du kan ingå avtal med både större företag och ensamägare. Poängen är att du betalar för den slutliga produkten och att avtalsparten bär risken för detta - och inte har rätt till ersättning om renoveringen sker. Om du blir sjuk är det inte ditt problem - något om du anställer honom.

TIPS: Om både du och hantverkaren agerar seriöst och snyggt kommer det att bli en win-win-situation. Värdetillverkning för gemensamt gott!

Sammanfattning

  • Act of 1989 nr 63 om hantverkare tjänster etc. för konsumenter ger rättigheter som inte kan vara från-Vikes genom avtal
  • hantverkare är skyldig att utföra tjänsten professionellt och på annat sätt skydda konsumenternas intressen med omsorg
  • Begär erbjudanden från flera
  • Be om referenser
  • avtal detaljer
  • Print hantverkare kontrakt
  • Ordna tidpunkten för färdig och ofta böter
  • Håll pengar tillbaka tills allt är klart
  • Behåll kvitton; användbart för klagomål och även för försäljning av bostäder senare

ADVERT

Mest populära