All egendom: trädgård, kök, inredning >> Frågor Och Svar

Kan vi måla plattorna på ett flimrande nytt badrum?

SAD att du inte gillar färgerna på plattorna. Måla dem över kan fungera bra, men det kan också gå fel efter några år. Och vi kan inte garantera att ytan kommer att vara så länge som badrummet annars skulle ha gjort. Det tekniska livet på ett badrum är ca. 20 år, och du kan behöva ta kortare underhållsintervaller på ytorna om plattorna är målade.

Börja alltid tvätta!

Allt renoveringsarbete bör börja med en ordentlig tvättning och med lämpliga tvättmedel.

- Jag rekommenderar att du tvättar också, om badrummet inte har använts, säger Mentz Holmen på Nordsjö Idé & Design Askim & Mysen Rør AS.

Rester av damm, tätningsmedel eller tvättmedel som kan störa vidhäftningen kan lämnas. Tvätta och skölj väl, så. Använd förtvätt avsedd för användning före målning - absolut ingen grön tvål, salmiakk eller Zalo.

- Då ska du måla ytorna med ett slippapper så att glasyren får lite förvirring och små ojämnheter där färgen kan häftas, säger Holmen.

Observera alltid torkningstiderna

Applicera fettjord och låt det härda före målning eller exponering för fukt.

Efteråt appliceras en kappa av stapel. Detta måste göras bra innan du målar det över. Var medveten om att det är en skillnad när häftklamret är torrt och när det är botat. I instruktionsboken för bakgrunden du väljer hittar du längden innan du målar. Det är viktigt att följa alla rekommenderade torkningstider vid målning.

- När beläggningen är härdad, applicera mitten och toppskiktet av våtfärg ", säger han.

Detta kan brytas i många färger och håller en halvglansig glans. Att det är lite glänsande orsakar mindre mögel och smuts på ytan och det är lätt att rengöra.

Kakelplattor

Om du kan leva med kakelens färg på golvet rekommenderas det inte att måla dem. Väggarna kan stå ganska bra efter målningen. Fukten bör inte vara ett stort problem, det är den mekaniska friktionen som är störst på golvet.

- Alternativet att måla plattorna är att lägga nya kakel över de gamla väggplattorna och eventuellt också på golvet om du inte kan leva med dem, säger Mentz Holmen.

Detta är ett billigare jobb än att göra hela badrummet från början, vilket ger samma bra och varaktiga resultat som badrummet ursprungligen har.

Om det bara finns ett bord som du inte tycker om kan det täckas med dekorativa klistermärken som enkelt kan bytas ut eller tas bort. Eller alternativt är bara borden målade. Det är sedan ett lättare jobb att komma över igen efter några år när färgen blossar och måste tas bort

ADVERT

Mest populära