All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kan privat stängas?

Ska fastighetsmäklare och advokater vara enbart om att sälja bostäder via onlineportaler som Finn. nej?

Denna fråga ställer försvarsministern och Heidi Grande Røys i ett brev till Konkurrensverket.

Hur ditt hus blir en kassaskrivare

Konkurrensverket har mottagit klagomål från privata husägare som inte kan annonsera utan att använda en fastighetsmäklare eller en advokat. Förnyings- och förvaltningsminister Heidi Grande Røys har bett Konkurrensverket att undersöka om det finns behov av en förordning som kan bidra till starkare konkurrens.

- Om webbsidorna i praktiken stänger dörren till personer som är intresserade av att sälja sina fastigheter, måste vi överväga vad som kan göras med det. Detta kan försvaga konkurrensen, vilket gör det möjligt för advokater och fastighetsmäklare att ta högre priser än nödvändigt, säger Grande Røys.

Konkurrensverket har begärt ett svar senast den 15 september.

Konkurrenslagen förbjuder samarbete som begränsar konkurrensen och missbruk av dominerande ställning. I flera fall har myndigheten bedömt webbportalens praxis mot bakgrund av dessa förbud, men har inte funnit grund för att ingripa. Portalernas rutiner kan hindra konkurrensen på fastighetsmarknaden, eftersom det blir svårare för enskilda att sälja egendomen själv. Det kan därför vara lämpligt att reglera praxis genom en separat förordning.

I enlighet med uppdraget från ministeriet kommer Konkurrensverket att bedöma om det finns ett behov och en grund i Konkurrenslagen avsnitt 14 för sådana föreskrifter. Revisionen begärs att ge feedback till FAD senast den 15 september 2008.

Omslagsbild: Faximile från Finn. nej

Lån Betalningsplan

BOLIGLAN: Med DinSides betalningsplanberäkare beräknar du hur mycket ditt hemlån kostar dig per månad. Det blir inte lättare.

Hur mycket kostar lånet?

Hur mycket kostar ditt hem?

Foto: Inga Holst, Privat / Ej återanvändning Visa mer

VÄRDE: Är du halv eller full miljonär? DinSides hemkalkylator ger dig svaret på ett snäpp.

Kontrollera dig själv

Foto: Richard Styles / Sxc. hu mer

Så mycket kan du låna

Beräknade kostnader: Rent, barn och bil? Hur mycket kan du låna?

Kontrollera dig själv

Dyra hypotekslån?

Jerzy Müller / Sxc. hu Visa mer

PRIS TZECH: Är din bank en blod och kassör? DinSide prislistor på inteckningar visar dig vilken bank som ger dig det bästa och lägsta priset.

Kontrollera hyra

ADVERT

Mest populära