All egendom: trädgård, kök, inredning >> Frågor Och Svar

Kan plastbelagda plattor målas?

Plastbelagda eller foliebelagda takplattor (tak och liknande) kan målas med bra resultat. Det är dock viktigt att rengöra väl först och att måla första kappan med en färg med bättre vidhäftning än vanlig färgfärg.

Använd en tvättstuga från varuhuset där du köper färg och skölj (rengör med rent vatten) noga innan du börjar.

- Eftersom brädorna är något hala i ytan är det viktigt att göra bra vidhäftning för takfärgen. Plain takfärg i matt glans är gjord med PVA-typ bindemedel. Det är ett prisvärt bindemedel som inte har samma goda vidhäftning som akrylbindemedlet har. Därför bör du basera (måla första kappan) med antingen en häftklammer eller annan mattfärg med akrylbindemedel. Gå till kvalitet - det lönar sig, säger målare Thor-Ingar Røneid på teknisk support hos Malmö-leverantören Scanox.

Applicera sedan en matt takfärg 02-skins som en topplack i ett eller två lager till önskat däck och avsluta.

Måla med ljuset

Vid primer (första stroke) kan du rulla rullen lite kors och över taket så länge du är säker på att få bra däck överallt. Men med topplinjen är det viktigt att rullen går på samma sätt för att få en jämn yta. Använd rulla på förlängningsskänk och mögel längs ljusriktningen. Det är, du målar från fönstret och in i rummet. Om du har fönster på flera väggar, målar du parallellt med den starkaste ljusincidenten. Du kanske vill måla fram och tillbaka över taket, men slutar alltid rulla i en riktning - du kommer att få grunget (toppen och dalarna på linjalen) orienterad på samma sätt och ett tystare skuggmönster på ytan.

Om möjligt, använd rengöring, primingfärg och takfärg från samma färgtillverkare och system.

Listning Hides Cracks

När det gäller nästa fråga om fixering till var taklistorna är inställda, antar vi att taklistorna tas bort eftersom du inte vill ha listrutor längre.

Det har blivit en trend i minimalistisk inredning att ha rumsfria rum. Om du bygger nya och inte vill ha taklistor, är du försiktig med att göra så små och osynliga övergångar mellan tak och vägg som möjligt. När du bygger och har taklistor, så är det inte något du spenderar extra tid på, så sprickorna kan ibland vara stora. De verkar inte ligga bakom listorna ...

När du vill ta bort listorna kan storleken på frakturerna och utseendet på väggen vara en utmaning.

- De bästa resultaten är troliga om du förseglar med Tech-7-tätningsmedel, dvs en SMP eller MS polymermassa. En vanlig akrylfukta kan inte absorbera större sprickor och kommer sjunka efter en stund och rekommenderas inte, säger Thor Ingar Røneid.

MS polymera tätningsmedel och liknande kan överbeläggas.

Ett jobb för yrkesverksamma

För att göra fogen jämnt, är det en bra idé att använda maskeringstejp för att definiera de ytor du vill böja mellan. Efter att du applicerat foget, polera det försiktigt med ditt pekfinger (doppat i tvålvatten) eller ett specialverktyg (fuktkräm). Det här kan du köpa var du köper injekteringar och färg.

Om det inte fungerar bra rekommenderar vi att du installerar taklistorna igen. Eller för att komma i kontakt med en skicklig målare som kan fixa sprickorna med till exempel lack, lim och pappersremsa.

- Det är ett jobb för avancerade som är svårt att få ett bra resultat med. Om det är möjligt att göra det, beror det på vad du har på väggarna: målade tallrikar, tapeter, paneler eller väggar, säger Røneid.

Det här sättet gör det troligtvis också att du borstar upp väggarna.

ADVERT

Mest populära