All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Säljer du inte fastigheten?

Bostadspriserna har sjunkit stadigt under hösten. Och när priserna blir lägre kan drömhuset tyckas mer tillgängligt.

Men bankerna har skärpt, är det svårare att få finansiering, och ett antal olyckliga kunder som har köpt hem innan de har sålt har hamnat i en klämma, där de sitter med två hem, eftersom de inte kan sälja sina gamla bostad .

Läs också: Sälj Innan du köper

Ny försäkring

Nu kan du säkra dig mot delar av tapeten. Ett antal husägare erbjuder nu "dubbel familjeförsäkring" eller "medelfristig försäkring" när du köper fastigheten.

Men vad täcker det verkligen?

Christian Dreyer i Eie Eiendomsmegling står också bakom försäkringsnamnet; dubbel bostäder försäkring. Foto: NEF Visa mer

Det är minst en sak som inte täcker: allt. Det kan dock vara ett välkommet bidrag att komma över knäet, men som alltid med försäkring bör du läsa villkoren. Självklart har vi gjort, och här är de viktigaste punkterna du borde vara medvetna om.

Så här fungerar det

- Det är säljaren till det hus som köper försäkringen på köparens vägnar. Det kommer med en köpare, så köparen måste våga köpa en fastighet innan han säljer sin gamla, säger Christian Dreyer i Own Property Agency för DinSide.

Own Real Estate Brokerage erbjuder dubbelfamiljförsäkring via Norwegian Broker (Broker för AmTrust International Underwriters Ltd.). Äga medierad försäkring i ett pilotprojekt som pågick i sex månader från januari 2008 men nu är det öppet för alla, och de flesta kedjan erbjuder detta antingen genom norska mäklare eller Protector.

"Många människor kämpar med dubbel finansiering idag eftersom bankerna kräver att de kan sitta med två hem i 12 månader", säger Dreyer.

Försäkringen måste täcka kostnaderna köparen har med sin befintliga fastigheter, om han blir såld dvs nettokostnader för bostäder skatt (28 procent av fastighetens taxeringsvärde), räntenetto för

mellan finansieringen av nya bostäder, bostäder försäkring, värme, vatten, avlopp, sophämtning och offentliga utgifter - med upp till 15 000

det kan tyckas vara en låg summa, men säkringar täcker inte lån betalningar, men det täcker räntekostnader. Nuvarande utgifter för lån måste därför vara ekonomiska, men eftersom du betalar ner på lånet kommer pengarna att returneras.

Det finns tre villkor på året, dvs. försäkringen går inte in förrän tre månader har löpt ut och försäkringen gäller för de kommande nio månaderna. Efter ett år står du på dina egna ben.

Gemensamma kostnader

Dubbelfamiljförsäkringar är kanske en av de få system som gynnar dem som har köpt lågprishotell och hög offentlig skuld.Försäkringen täcker gemensamma kostnader, och enligt Dreyer ingår detta återbetalning av statsskulden.

- Det kan betala (i de 9 månader försäkringen går in) om du har ett lågt betalande bostad och hög offentlig skuld, säger Dreyer, men säger: Ingen vill sitta i två hem.

- Du måste fortfarande täcka de första tre månaderna själv.

Enligt Dreyer blev försäkringen försiktig, men på hösten har fler och fler människor valt att säkra sig på detta sätt.

- Det har haft en mycket aktualitet de senaste två månaderna. Båda eftersom bankerna har skärpt på utlåning och medfinansiering, och det är finanskrisen.

Om vi ​​säkert kan berätta vad som händer med framtiden, vad händer med bostadsmarknaden i framtiden, kan det vara frestande att ta tillfället i akt. Vad tror du kommer att hända med bostadsmarknaden 2009?

- Jag tror att vi har en mycket lättare bostadsmarknad på ett år än vi har idag. Då tror jag att vi är genom knäet vi är i nu, säger Dreyer.

Andra är starkt oense. MacroSikts prognos för nästa år är inte ljust: från att vänta på 5 procent faller huspriserna för 2009 har de nu justerat prognoserna och väntat på 12 procent fallande huspriser nästa år. Analytikerna i Macrosikt tror inte på någon höjning av huspriserna till 2011.

Undantag i försäkringen

Förutom försäkringsperioden finns det andra begränsningar som du borde vara medvetna om.

Försäkringen täcker inte bostadskostnaderna om mäklarens prissättning överstiger en värdering som bestäms av en skattskyldig. Försäkringen upphör också att fungera om du inte accepterar bud på 90 procent av marknadsvärdet.

- Ett tankeväckande exempel: Ett hem är värd fem miljoner. Säljaren vill ha sex. Och du går in i marknaden på sex miljoner. Om du får ett bud på 5, 5 miljoner, kommer du inte vara försäkrad. För då har du sagt nej till ett bud som ligger över marknadsvärdet, säger Dreyer.

- Detta är tänkt att fånga upp potentiellt missbruk.

I exemplet ovan förlorar du rätten till försäkringsbetalningar om du inte accepterar ett bud överstigande 4, 5 miljoner, dvs 90 procent av marknadsvärdet.

Du kan inte köpa bostäder med denna försäkring och tror att det kommer att täcka alla kostnader. Det är tänkt att underlätta vägen över knäet. "Du måste få lite extra pengar", avslutar Dreyer.

ADVERT

Mest populära