All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

Kan inte sälja huset

Den stora ön på 490 kvadratkilometer har bebodts sedan stenåldern. Rika fiskevatten och stora multikort har i stor utsträckning matat befolkningen i tidigare tider. En platt terräng och långa sandstränder är omgivna av höga berg. Sedan 50-talet har Andøya varit en effektiv försvarsbas i Norden.

Ingen vill köpa

- Vi har bott i Andøya i sju år. Huset vi köpte 2014, berättar för den unga kvinnan. Mannen arbetar på flygplatsen, och de hade letat efter många år på ön där de kördes. När meddelandet kom fram att flygplatsen skulle tas ner bestämde de sig för att resa. De lämnade huset till försäljning, och nu har det varit över sex månader utan ett bud som är möjligt att acceptera.

Hon vill inte sticka ut. Här känner alla varandra.

- Vi har helt enkelt inte råd att sälja, säger hon desperat. Negativt eget kapital är resultatet av de bud som har kommit. Och då blir det svårt att starta en annan plats.

De banker de kontaktade kommer inte att hjälpa.

- Vi trodde vi var säkra, men nu är vi knutna till våra händer och fötter, och vi känner många andra i samma situation, lägger hon till.

Hon kämpar för att få permanent anställning på grund av den osäkra framtiden på ön.

- Denna situation är både frustrerande och svår, säger hon. "Det går utöver vårt vardag och gör det svårt att få saker runt.

Hon verkar inte kunna stanna där hon är och försöker hitta sitt jobb söderut för att komma närmare familjen, men hon är osäker på om de säljs alls.

- Hyresmarknaden är också dålig, säger hon motvilligt och förbereder sig för att hämta den enårige dottern i dagis.

Bo och bli gammal

Berit Johansen Øverås och Rune Øverås har bott i Andøya de flesta av sina liv. Nu hotas hela ösamhället med 5000 själar. Rune, ursprungligen från Mandal, är ledare för Orion-flygplanet på basen. Han har just återvänt hem från att jaga ryska ubåtar. Vi välkomnas till huset som ligger på den yttersta tomten av bostadsområdet - mot multicours och en damm. Det mest platta landskapet är omgivet av branta berg. Berit och Rune Øverås hoppas att de kan fortsätta att bo på Andøya

- Glacier slutat här, säger Rune Øverås påpeka Skarvtindan, en tand-formad, taggiga bergsryggen som isen inte lyckas gnaga ner.

Runt fjorden vid Senja skiner vi bergskedjan Okshornan som någon har blivit frestad att kalla "Devil's Tanngard".

Det hus de har investerat i och som de kunde ha fått 3-4 miljoner månader sedan är nu värt en miljon.Om de blir sålda den.

- Om vi ​​inte flyttar kommer vi inte märka något som huset har förlorat sitt värde, de säger båda förhoppningsvis. De stöna på tanken på att bli gäldenärer nu när de är vuxna.

Deras döttrar har flyttat till andra platser i landet för att studera och föräldrarna såg fram emot att fortsätta det goda livet på ön.

- Om någon av våra tjejer är villiga att komma tillbaka är det synd, säger ledaren.

Många fiskare fiskar fortfarande på Andøya, men i 60 år har flygplanet varit hörnstenen för flygplanets bas.

Truet

Rune Øverås har sett det förut. Orion åkte till Bodø i början av 2000-talet, men flyget stoppades på grund av kostnader och rymdbrist. Ändå minskade befolkningen.

- Vi har ett maritimt flygplan med en struktur som ingen annan bas i Norge kan visa, och Andøyas bas betraktas som Nato och Norges viktigaste bas för norden, säger han.

Därför såg de inte beslutet om nedläggning att komma. Nu, några månader efter beslutet, rapporterade 70 personer flyttning. Ca. 20 bostäder är till försäljning hos Finn. nr. Rune Øverås kämpar för Andøya

"Vi är en av de få få baser i världen som har en sådan plats, och där NATO regelbundet utövar stora sjöstyrkor, betonar han.

Han anser att beslutsunderlaget för nedläggningen är tunt. PricewaterhouseCoopers analys minskade påverkan på samhället och enligt Øverås och andra har låg kostnad, vilket kommer att leda till att stora värden går förlorade och ger stora och onödiga sociala kostnader till Norge.

Otänkbar

Kvinna, Berit, ursprungligen från Senja, gråter när hon tänker på situationen de känner kastas över huvudet.

- Vi har det finaste tomt vi kunde ha fått, och vi är så glada, "säger hon och sväljer tungt.

Paret har uppgraderat huset och visar stolt det nya, stora och ljusa badrummet med oförstörd utsikt. De förvandlade tre små rum till ett stort öppet badrum med en stor duschkabin, bad och dubbelsidiga fönster.

- Unga par som har investerat kommer inte att sitta här och väntar på att flygplanet ska stängas, säger hon.

När ungdomar som vanligtvis investerar i bostäder och renovering försvinner, kommer verksamheten att försvinna också. Det gör också familjer med barn och hur är det med dagis och skola?

- Byggnaden personal tyckte att de glömde att låsa upp dörren eftersom det inte fanns en kund i, fortsätter hon.

Hon har till och med en egen butikshandel och har inte kämpat för att tro att hon ska stänga av.

Kommer att slåss

Øverås verkar att den sittande regeringen inte bryr sig om att fortsätta vad han tycker är en unik bas och förstår inte beslutet att bygga något helt nytt till en stor social kostnad.

- Andøya kommun har få väljarna jämfört med Evenes, Harstad och Narvik, men vi har den strategiskt viktiga basen för norden, säger han.

För medborgarna är slaget ännu inte över.

- Nu måste vi slåss för att upprätthålla samhället här ute, för det här har så mycket rippleeffekter.

- Vi har en stark kultur enhet i kommunen och många engagerade människor som driver samhället framåt, säger hans fru Berit, och säger att musikfestivalen "Rock mot narkotika" har varit stabil i 35 år, har teatern club regelbundna föreställningar och att det alltid något att hitta på.

Engagerade

Lärare Jørn Andreassen är en av de mycket engagerade invånarna på ön. Han har alltid bott där och vill leva där livet.

- Men jag kan inte lämnas här ensam i en spökstad, säger han. "Jag kommer att dö här, men jag vill inte gå igenom ödemarker i tomma hus och butiker.

Hans son går första året på gymnasiet. Hans pappas far är ett hus som har förlorat sitt värde.

- Det är detsamma som att han inte arv något, säger han desperat.

Han är rädd att allt kommer att försvinna, eftersom det redan har börjat. Företag stagnerar, ungdomar försvinner, reser affärsdaler. Det är en dominoeffekt. Det är som en födelsedagsfest; allt droppar sakta, töms helt, tenn. hus Jørn Andreassen son fick i arv har förlorat sitt värde

- Hur länge kommer Widerøe uthärda? han frågar retoriskt.

När det enda året tillfartsväg för turister är flygningar, såvida de inte kommer med bil för 3-4 timmars bilfärd, bör de vara över genomsnittet intresserade valskådning tror Assen. Och det blir inte turister om det är tomt.

- Vi talar om nedläggningen av en del av Norge. Vi är inte legocies, vi är människor, lägger han till.

Han tror att politikerna lurar sig själva och är benägna att ignorera OAG. Frustrationen är stor.

- Infrastrukturen är på plats, hamnen är godkänd för 510 miljoner kronor och jag förstår inte logiken, säger han.

Gästgivaren

Hilde Flobergstuen har bott i Andøya i 15 år. Där trivs hon och vill leva med mannen som är en fiskare. När beslutet om nedläggningen kom, ledde det till en spontan handling från 2000 invånare. Sedan grundades föreningen "Bevar Andøya flystasjon", och idag har facebookgruppen med samma namn 26.000 medlemmar. Flobergstuen arbetar nu heltid med arbetet för att upprätthålla flygplanets bas. Hilde Flobergsether arbetar heltid med kampanjen "Bevara Andøya AFB"

- topografi är perfekt, säger hon, och kan inte tro att projektet nedläggning inte kan vändas.

De har närmat sig politiker men får inte svar.

- Vi hade gett oss denna kampanj om vi fick logiska, ekonomiska, sociala och försvars lämpliga argument till stängningen, sade hon.

"Det är tungt för barnen i skolan också", säger hon, känner sig bekant med föräldrarnas bekymmer.

Komma igång

Kommunfullmäktige Astrid Holm säger att befolkningen har haft en typisk krisåtgärd. Först upplevde de chock och så otrohet, många har haft sömnproblem.

- Den del av befolkningen som kan, kommer att söka arbete någon annanstans när grunden för fortsatt botemedel försvinner, vi vill ha de som inte kan flytta. pensionärer och personer som inte arbetar av olika skäl, säger hon.

ADVERT

Mest populära