All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Har inte råd att ärva - fruktar konflikt

->

Det visar en undersökning bland 3570 norska husägare. Undersökningen är rikstäckande och genomförd av Norges största bostadstidning Vi i Villa.

- Det är anmärkningsvärt att så många är osäkra på om de faktiskt har råd att ärva familje hut, och många verkar vara skrämmas av det faktum att de känner någon som har hamnat i den genetiska konflikten. Det finns många sätt att hantera medan föräldrarna fortfarande lever, till exempel av föräldrar som sitter ner med barnen och fördelar arvet. Undersökningen visar att de få gör detta. Endast 13% av de svarande har kommit överens om fördelningen av arvet i förväg, säger chefchefen i Vi i Villa, Tor Erik Solberg.

Rädsla fiendskap Av dem som deltog i undersökningen vet allt tre av fyra någon som har haft grälade på grund av arv. Och 22% av de svarande förväntar sig en bosättning av familjehem mellan syskon som konflikter. I Vestfold och Finnmark svarar så många som nio av tio att de kan uppleva är fiender, medan i Hedmark kommer ut bäst - här tänker 4 av 10 som ärver fördelningen kommer att gå bra.

Så många som 3 av 4 svarar som inte har tänkt på eller är osäkra om de faktiskt har råd att erva en stuga. I synnerhet i Vestfold, Vest-Agder och Hordalands hyddor visar undersökningen att de minsta husägare har råd.

- Vi vet i allmänhet att det höga värdet på strandfastigheter gör det svårt för barnen att köpa varandra, säger Solberg.

Inte lagstiftning

Så många som 90% av de svarande tror att de har dålig kunskap om lagen kring arvet av kabinen. Män har bättre kunskaper om lagen än kvinnor, men insikten om arvslagen ökar naturligt med åldern. 75% av de svarande över 50 år har mycket bättre kunskaper i området än de under 30 år, där endast 1 av 4 känner till arvsreglerna.

- Även om du inte gillar att tänka i dessa banor, du förmodligen många familjekonflikter undvikas genom att förbereda bättre, känner de lagar och förordningar, och kanske till och med göra några viktiga klargöranden i förväg, säger vi i Villa- redaktör.

Om undersökningen Undersökningen ingår i Villapanelet, en internetbaserad, oberoende och icke-politisk panel, som genomförs tre gånger om året, vilket speglar husägarnas syn på olika områden. Respondenter består inte av en representativ kommitté utan har registrerat sig på egen hemsida på www. viivilla. nej att delta i undersökningen. För att delta måste du vara över 18 år gammal. Alla län och båda könen är representerade.

ADVERT

Mest populära