All egendom: trädgård, kök, inredning >> Frågor Och Svar

Kan jag måla eller tapetera laminatdörrarna?

Laminat består av flera lager; ett ytskikt, ett dekorativt lager, en HDF-platta och underbeläggningen. Ytskiktet skyddar mot repor och märken och gör det enkelt att rengöra. Det dekorativa skiktet består av tunna pappersskikt som pressas samman med ett mycket högt tryck. Det är papperet som bestämmer laminatens färg. Nedan är det en träfiber HDF-bräda, vilket ger extra stabilitet och styrka. Bottenskiktet kallas bottenskiktet och skyddar mot fukt och ger ytterligare stabilitet. Detta gör laminat ett hårt och hållbart material med dålig vidhäftning.

Tillfällig lösning

Det kan vara problematiskt att ha färg på laminatet, eftersom det har dålig vidhäftning som gör att färgen snabbt blinkar efter slitage. Om du bara vill ha en tillfällig lösning kan du tvätta ytan och sedan använda en oljebädd. Då kan du använda en inredningsfärg.

Målad färg

För ett varaktigt resultat rekommenderar Lars Petter Andresen att man tar ner dörrarna och sedan målar med träpinnar som målas mot golv. Det är en hållbar färg med ett bra flöde som är viktigast. Om du använder den här färgen behöver du inte använda häftklamret nedanför. Tung mark kan ibland ge ett ojämnt resultat eftersom det torkar så snabbt. Även om du inte får det här steget måste du rengöra dörrarna väl.

- Träfärger färg för golv kan appliceras med pensel eller rullas på och eftertickad, säger Andresen.

Han varnar för att många blanda laminat med foliebelagda ytor. Om det visar sig att skyddsdörren är foliebelagd, bör du först sätta ytan noggrant, använd sedan en oljebaserad eller vattenbaserad beläggning och färg.

Bakgrundsunderlägg

Det är en bra idé att tapetera en skyddsdörr i laminat, men det är viktigt att se till att tapeten binder bra till dörrarna.

- Du ska först tvätta och avfetta med till exempel salmiakk innan du använder en häftklammer som blir länken mellan dörrarna och tapeten, säger Geir Larsen i Tapethuset.

Roar Aune i Borge påpekar också att laminat har en hård yta som kan avsmalnas något för bättre vidhäftning.

- Använd inte pappersfacket, men använd en fiberbelagd tapeter som fäster bra på väggen, rekommenderar han.

ADVERT

Mest populära