All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Kan hantverkaren vägra?

Du måste borsta i badrummet, och kanske hittar du mixern i exakt den stil du letade efter på IKEA. Och bäst av allt kostar det bara en bråkdel av vad du kanske betalat om du köpte en i samma stil med rörmokaren. Glad och glad att du köper mixern och tar hem till rörmokaren - som vägrar att montera den. Men kan han neka?

Under Våtromsdagene 2008 i Gardermoen höll konsumentadvokat Ola Fæhn ett uttalande om detta. Och han säger att ja, hantverkare kan vägra använda materialet som konsumenten köper. I vissa fall har hantverkaren också en skyldighet att vägra.

Skyldighet att avstå

- Ibland måste en konsument skyddas mot sig själv. Mekanikern kommer inte att installera utrustning eller utföra arbete som kan vara i strid med krav eller utförande säkerhet, och de har en skyldighet att avråda om det finns till skälig fördel, uppgav Fæhn.

- Speciallösningar kan komma överens provisoriska, men det finns fortfarande en brist om resultatet är betydligt sämre än konsumenten för pris och övriga omständigheter fick vänta.

Det betyder att även om konsumenten vill ha billiga lösningar, kan hantverkaren få konsekvenserna av det. Och det är en av anledningarna till att hantverkare kan vägra att utföra enskilda uppdrag.

Ansvarsfriskrivning

Men det finns en väg runt den. Om du har hittat en produkt som du gillar så mycket att du är villig att bortse från professionella varningar, hantverkaren säker om du håller med om att det är du som konsument som tar ansvar om något går fel.

- skriftlig disclaimer gör det möjligt för personal att använda sämre utrustning än de rekommenderar, säger Fæhn, och påpekade att detta idag görs av f Ex.. Montera amerikanska kylskåp. Som konsument borde du fortfarande fråga dig själv om du verkligen vill installera utrustning som experten inte vågar dra nytta av.

Teknisk godkännande viktigt

Det betyder inte att du som konsument tvingas att agera all utrustning genom rörmokare eller andra hantverkare. Produkterna som har ett tekniskt godkännande måste kunna handla fritt och i teorin kan inte avvisas av hantverkaren.

- Men vi har avtal här i landet. Ingen kan tvinga hantverkaren att ta ett jobb som han inte vill ha. Men samtidigt tycker jag att det är ledsen om han vägrar att montera en utrustning bara för att den inte har köpts genom honom. Konsumenten förlorar valfriheten om han bara kan välja produkter från rörmokaren, säger Fæhn.

medan ungefär en tredjedel av deltagare som lyssnade till föreläsningen höjde handen när det tillfrågades om de hade upplevt att kunden hade kommit med utrustning från Bauhaus, IKEA, Smart Club eller liknande, det var bara en av cirka 200 deltagare som antagits till har utrustat IKEA-utrustning.

ADVERT

Mest populära