All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Camping semester - från fynd till lyx

camping semester - från fynd till lyx

  1. Hur mycket kostar kabinen dig? Beräkna här!
  2. Exempel: Djur vinter camping
  3. Exempel: Prisvärd sommarläger

Tidigare i sommar uppskattat turism DinSide att så många som 150 000 husbilar och husvagnar som används i Norge, men hur de beter sig? Och vad kostar det?

- Mycket ungefärligt beräknat, ungefär en tredjedel av alla husvagnar kan stå stilla

året runt. Speciellt vintercampare är fortfarande lugna, säger generalsekreterare Kjell Mønnich i Norska Caravan Club.

- En tredjedel står väldigt tyst, det vill säga de flyttas till en campingplats under sommarsäsongen och tillbaka när säsongen är över. Det är bara den sista tredjedelen av husvagnarna som har vagnen stående hemma och kör runt på utflykter, säger han.

Vilken av de tredjedelar din husvagn tillhör och hur ny den är, är helt avgörande för hur mycket ära kostar dig.

Baserat på information från företaget Bjølseth, den enda tillverkaren av husvagnar och andra aktörer i branschen, har vi gjort vissa uppskattningar av billiga och dyra husvagn ekonomi.

Försöker här, du får se exempel på vad som kan göra din camping semester billig.

Här kan du se vad som kan göra campingferien mycket dyr.

Bjølseth 790-2005 modellen har en golvyta på 20 kvadratmeter fler

Vi har baserade modeller Bjølseth 650, som har ett nytt pris på cirka 320. 000, och lyx variant Bjølseth 790, till ett nytt pris på cirka 390. 000 kronor. Den senare har en basarea på 20 kvadratmeter.

- Alla våra vagnar är året runt och marknadens bästa vintertid, säger marknadschef Kai Olav Rønning. "Karaktäriserad av en bra vinterbil är att ventilation bör bidra till att skapa ett gott inomhusklimat.

Ny eller använd?

Den största kostnaden för en husvagn, avskrivningar, även om de förmodligen variera kraftigt från modell till modell och hur samvetsgranna ägare är med underhållet.

Enligt Rønning är värdenedgången på Bjølseths vagnar 26 procent första året. Därefter sker avskrivningen på 3-4 procent av det nya bilpriset varje år.

- En faktor är att 25 procent avgift kommer att försvinna vid andrahandssalget, förklarar han.

Camping semester - från kup till lyx

  1. Vad kostar stugan för dig? Beräkna här!
  2. Exempel: Djur vinter camping
  3. Exempel: Prisvärd sommarläger

Børre Richardsen på Caravan service CBR Vestfold producerar normaliserade siffror som används av alla använda industrin på denna marknad, och förutspår nedgång i värde under det första året så hög som 28-30 procent.Därefter måste man beräkna en minskning av värdet på 7-8 procent, justerat med den allmänna prisökningen, så att värdeminskningen sannolikt kommer att ligga nära 7 procent.

Men Richardsen anser också att nedgången i värde inte kommer att vara densamma för alla typer av bilar.

- Den lista vi arbetar med tar inte hänsyn till de enskilda fordonens popularitet - det här varierar mellan distrikt och populariteten hos enskilda bilar, säger. "De flesta vagnar har en normal livslängd på 18-20 år, men detta beror också på underhållet.

Campingplatsen

När vagnen finansieras måste den vara någonstans, vinter och sommar.

- De dagliga priserna på sommarläger ligger mellan 100 och 250 kronor, säger Mønnich i Norska Caravan Club.

I fråga om långsiktig hyra finns också rabattordningar, och här är de kolossala skillnaderna, säger han. - I extrema fall kan hyran uppgå till 10 000 kronor för en sommar. Även jag betalar $ 500 för sommarsäsongen, för det finns så få som håller med om att det finns ett trevligt rum jag camping på.

- Kostnaden för el och gas kommer att variera kraftigt med användningen, men en lös uppskattning kan vara ca 2 000 kronor per år, säger han och säger att vissa campingplatser tar en tomt 30 kr per dag för el medan Andra kopplar mätare till den enskilda vagnen.

Service

Enligt Bjørseth ska man inkludera 2 000 kronor per år i budgeten för service. Utgifterna täcker då hela kontrollen av vagnens upphängning, broms- och fuktkontroll.

Läs mer på DinSide Resa:

Camp i värmen

ADVERT

Mest populära