All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kalkylator: Kan du äga dig rik?

Med dagens höga bostadspriser och motsvarande höga hyror, är det inte lätt att veta för första gången köpare vad som verkligen lönar sig: Fylla konto till ett Husai, eller satsa på att köpa sina egna.

Vi har tidigare skrivit om de höga bostadspriser som dagens studenter måste kämpa med. I huvudstaden kanske du vill betala ut cirka 4 000 dollar för att få lite kryp på hyresmarknaden. Vill du läsa mer om dyra hem, klicka här.

Vad gäller hyresavtal?

Med 4000 per månad, kan du enligt vår kalkylator service räntebetalningar till ett lån på cirka 750. 000. Då har du tagit hänsyn till den skatteförmån du uppnår genom att betala av ränta.

Med vår räknare kan du beräkna vad hyran täcker för räntekostnader på lån. De enda siffror som du behöver för att använda miniräknare, är hyran du måste betala på hyresmarknaden, och priset per kvadratmeter bostäder i ditt område.

I våra beräkningar antog vi ett kvadratmeterpris på 20 000 kronor. Det kommer att vara representativt för Oslo, medan i Bergen, Trondheim och Tromsø är kvadratmeterpriset knappt 15 000 kr. Kalkylatorn arbetar med en hastighet av 8, 42 procent.

Du kan räkna

Beräkningarna görs efter bästa förmåga, men kan innehålla fel. Ekonomiska beslut bör också baseras på andra källor. Kalkylatorn är skrivet i Javascript. Av misstag, skicka ett mail till DinSide.

avbetalning sparar

Kalkylatorn beräknar vad du kan låna från räntekostnader du inte betalar. Det har inte beaktats att de flesta måste betala återbetalningar på lånet också. Anledningen till detta är att betalning av rater är besparingar. Du betalar för dig själv. Detta kan därför inte betraktas som en kostnad.

Men om du ställer in en månadsbudget, måste du självklart beräkna avdrag också. Har du en idé om vad betalningar per månad, kan du använda vår betalningsplan, klicka här: Betalningsplan

Minns hyran

i räknaren tar hänsyn till nyttan skatt du måste betala för att stanna i sina egna hem. Vatten- och avloppsskatten har beräknats, detsamma gäller för underhålls- och försäkringskostnader. Dessa är räkningar som du vanligtvis inte behöver betala när du hyr.

Om du köper en lägenhet betalar du i de flesta fall hyra samt ränta och avdrag. Detta bör också inkluderas i din budget.

ADVERT

Mest populära