All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Beräknar solen

- Tänk dig att stå vid 18:00 på måndagskvällen i januari. Utanför är det mörkt och du undrar hur solen är på terrassen där du funderar på att köpa. Allt du behöver hantera är din egen bedömningsförmåga och säljarens information. Budrundan börjar följande dag. Du måste bara lita på att säljarens information är korrekt, säger meteorologen Paul Skeie.

Tillsammans med sin kollega Erik Kolstad från værselskapet StormGeo han har utvecklat ett webbaserat verktyg "Suncurves. Com", som beräknar solen alls tänkbara platser i Norge, och även i resten av världen. Syftet är att ge ett bra svar på hur solförhållandena för ett köpobjekt faktiskt är.

- Med detta program är all information tillgänglig för alla. Det finns således ingen osäkerhet om hur omständigheterna verkligen är. Denna information kan vara välplacerad i en försäljningsuppgift, säger han.

Inn med sol

I mäklare talat om tre B'ene - location, location, location. Det handlar inte bara om att hemmet är på den mest attraktiva platsen i landet, men också andra villkor. Särskilt om ditt hem har eftermiddagssol eller nej.

- Mest föredraget kommer alla att ha solen hela dagen. Det är svårt att skaffa sådana tomter. Hur tomten är i förhållande till solen och hur huset är placerat är därför ett mycket varmt ämne på synpunkter. Solförhållandena kan skilja sig ganska lite. Särskilt i lägenhetskomplex. Det kan finnas två block intill varandra, i vilka en skymmer det andra eller att den ena vetter mot öster och den andra mot väster. Där kan vi se prisvariationer på så mycket som tio procent på nästan identiska lägenheter. Det är ganska drastiskt, säger Tormod Bolvik, chef för den norska fastighetsföreningen.

Bolvik anser att för många bostadsbyggare är alltför mycket oroade för rymdutnyttjandet snarare än att tänka på solförhållandena. Han tror att vi måste inse att nordmän har ett extremt behov av sol när det först uppstår.

- Norrmän har ett extremt behov av sol eftersom vi har så lite av det. Det är inte irrelevant hur länge du har solen på kvällen. Vi arbetar längre, kommer senare hem och när vi vill ha eftermiddagssolen som sträcker sig till klockan 21 på kvällarna. Vi ser ofta att privata bostadsbyggare som bygger enfamiljshus har mycket mer fokus på att vända huset direkt mot solen. Hus som står inför höger tur går snabbare och är ofta dyrare, säger han.

Ute i branschen

Från fastighetsbranschen, de två meteorolog inte riktigt fick saker att svänga. Branschen verkar ganska ljummet.

- Ja, de har varit lite skeptiska. Jag tror att de är rädda för att sätta upp något om solförhållanden som kan vara bindande. Det verkar som de är rädda för att de måste stå för saker om de inte borde rösta, säger Skeie.

Nu hoppas de att publiken kan bli en större användargrupp. Priset för att erhålla information är därför lågt.

- Tjänsten är delvis öppen för alla användare, men genom att logga in och betala 25 kronor får du en överblick över hela året, inklusive möjligheten att ladda ner din egen årskalender för solen så att du kan se hur solen träffar fastigheten . Dessutom får alla användare den första analysen gratis, avslutar han.

ADVERT

Mest populära