All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Kaksepriser i gettot

Huset är helt ute. Det är coolt att bo i en getto, 36 procent av Danmarks ungdomar. Att söka samhällen med andra etniska grupper är billiga, annorlunda och visar vinst, enligt en undersökning gjord av det danska rådgivande

givningsorganisasjonen levande kultur.

Och vinster kan vara för dem i framtiden, eftersom det finns sådana halvt besvärliga distrikt som har haft den dyraste ökningen.

Grünerløkka fenomen

10-15 år sedan var Grünerløkka någonstans, och skulle inte föredra att leva. Här höll de resursen vaken och här och där några självproletära röster. Idag kan man lika gärna kalla distrikt Entrepreneur Lokka - här finns många nya establishers - och de som hade bosatt i Markveien 15 år sedan kan sälja den med en enorm vinst. Skälen till tillväxt är komplexa. Den procentuella tillväxten i Grünerløkka var 20 2004-2005 om 20 procent (januari till januari) och motsvarande siffror för 2006 och 2007 var 17 respektive 11 procent.

Svårt att leva getto. Här har det varit en hög prisökning, men också en djup prisnedgång.

Foto: Peeter Viisimaa / iStock Visa mer

Vart vill du bo?

Stad eller land? (Closed)

Jag vill stanna i landet (60%) 347

Staden, det finns inget annat alternativ (40%) 234

Avstvemningen inte kontrolleras och speglar bara läsarens egna åsikter.

Den procentuella tillväxten i den mer landsbygda Ullern var 13 och 11 procent. Kvadratmeterpriset i de västra delarna har dock varit högre under tillväxtperioden från 1992 fram till idag.

- Detta är relaterat till övergången från industri- till serviceby, säger Terje Wessel, professor i kulturgeografi vid universitetet i Oslo till DinSide.

- Vi har fått en kosmopolitisk affärsverksamhet - redovisning, marknadsföring, juridisk verksamhet, ekonomi, fastigheter. Denna förändring i affärsstrukturen har påverkat var anställda bosätter sig.

Denna förändring har påverkat stadens form, vilket gör stadscentrumen eftertraktade. I industristaden drömde medelklassen om hus utanför staden. Det var få som drabbade staden.

- Dagens medelklass söker efter den inre och yttre staden, sett i många länder. Man vill ha närhet till tjänster och jobb. Men i städer där det finns mycket industri ser vi inte samma egenskaper, säger Wessel.

Wessel säger också att kvinnors integrering på arbetsplatsen har fastställt riktlinjer för var man ska bo.

Investeringsområden

De gamla industriområdena har också fått en prissättning genom investeringar och nyutveckling. Gamla industriområden såsom Aker Brygge i Oslo, Dock i London Raval i Barcelona och Hammarby Sjöstad söder om Stockholm nu befolkas av personer med hög köpkraft.

Likaså har Meatpacking District på Manhattan, New York, varit ett distrikt för slaktare, kötthandlare, prostituerade och sexgravar att bli en populär adress för kassören.På 1990-talet kom hipstersna för att leta efter en studio. År 2004 säger New York Magazine att detta område nu är New Yorks fashionabla stadsdel. Sedan slutet av 1980-talet har bostadspriserna ökat med otroliga hundratals procent, och de stora varuhusen och gemenskapsfienderna som Diane von Fürstenberg bosätter sig. Idag driver tidningar och reseguider sina egna guider till det här området, vilket är officiellt den nya Soho. Nu kan konstnärer, designers, arkitekter och författare se att 2008 kommer en ny park att flan in. Det kommer att kosta 130 miljoner dollar att expandera.

Dyra arbetsdistrikt

I London är det de små invandrare rika, arbetsrika distrikten som har haft störst tillväxt under det senaste året. Islington har till exempel haft en ökning med 18,5 procent från 2006 till 2007. Camden och Wandsworth har en tillväxt på 20 procent under samma period, två procent mer än Kensington och Chelsea hade. Detta enligt BBC: s prisbarometer för London.

I Barcelona, ​​Spaniens dyraste stad, har Raval och Barceloneta, som traditionellt varit eländiga, haft en formidabel ökning av priserna de senaste åren. Barceloneta hela vägen ner till hamnen ökade 2004-2005 med 41, 5 procent och 23 procent nästa år. Raval har varit navet för prostituerade, fattiga arbetstagare och drogmissbrukare under de senaste hundra åren. Det sägs att trappor bärs av prostituerade högklackar. Med hjälp av hipsters på jakt efter billiga lokaler och anläggningar i Macba samtida konstmuseum registrerades en prisökning per kvadratmeter bostäder i 20 procent 2005. I Sant Gervasio, norr om staden, var tillväxten 13 procent år 2005. Men i den här byn rök priserna från tidigare var mycket höga. Detta enligt Idealista.

Samma trend ses i grönlandskvarteret på Oslos östra kant, där det nu är cirka 1000 nya bostäder.

I Oslo visar Grönland och Bjørvika sig efter att grönland har beskrivits som en "socialstatisk mardröm".

- Bjørvika kan bli den nya Aker Brygge, säger Martin Larsen, mäklare och chef för DnB Norges försäljningskontor i Majorstua, Oslo, till DinSide.

- Från det att det beslutades att opera byggdes ökade priserna. Grönland, tillsammans med Grünerløkka, har nu närmar sig Majorstuapriser (Oslo Vest, Red. Anm.).

Lägenheterna har den högsta prisökningen

Det här är lägenheter man bör tänka om man har prisutveckling i åtanke. Industristadens dröm om fristående hus är på väg ut. Enligt fastighetsbranschens bostadsprisstatistik har lägenheter sedan 1992 haft en ökning med 386 procent sedan förra året 1992, medan priset på enfamiljshus har ökat med 262 procent.

Men i framtiden kanske inte bara stadskärnor som växer i popularitet och pris. Även i de mindre centra kring stadsområdena observeras tillväxten:

- Små centra utanför Oslo som Ski, Sandvika, Asker och Lillestrøm växer starkt, säger Martin Wessel vid Universitetet i Oslo.

Men när du har lånat över pipa för att köpa en snap city lägenhet, bör du komma ihåg att det var de östra lägenheterna som dumpat mest i nedgång. Mer om var en bostadskris kan drabbas hårdast kan du läsa om här

AKTIVT

  1. Hur mycket kan jag låna?
  2. Lånekalkylator
  3. Vad är hemmet värt?
  4. Egen eller hyra räknare

ADVERT

Mest populära