All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Hyttebygg av landsbygd

-För ägare var huvudtanken att placera hytten i förhållande till terrängen så att de kan utnyttja den mycket speciella uppfattning. Man borde kunna röra potten och se Rondane på samma gång. En kommer att vakna med samma syn från sovrummet, säger arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk.

Kabinen ligger på en plats ovanför Atnasjø Café i Sollia. Därifrån är det en kort väg till den plats där målare Harald Sohlberg målade sin berömda vinternatt i Rondane, som hänger på konstgalleriet. Det byggs nu i Sollia på samma plats som Sohlberg, en del av de nationella turistvägsprojekten. Slutförandet kommer att ske år 2005 och Carl-Viggo Hølmebakk är också en arkitekt här. Rondane var skyddad som landets första nationalpark 1962, en nationalpark som har tio toppar över 2000 meter.

Carl-Viggo Hølmebakk sticker ut som en arkitekt som upptas av byggnader - att husen är ordentligt byggda. Här i Sollia är inlägg och drakar synliga och visar bara mönstren. Det har varit möjligt att hålla vegitation nära byggd med moss strax utanför vardagsrumsfönstret. Stiftelsen arbetade mycket med övergången till terrängen och kolens placering.

Den faktiska formen av kabinen var lång svårt att acceptera för de lokala myndigheterna - det var inte godkänt fallet så småningom överklagas till landshövding, men när ärendet tas upp igen i Stor-Elvdal det gick igenom med en röst. Anledningen till all motstånd var helt enkelt ett platt tak. (I den andra bergssamhällen, i Al till exempel, tolereras inte platta tak ...)

Hytten har ett skelett av laminerad furu, medan panelen från en lokal såg är malm tall. Hølmebakk berättar för oss att det har blivit vanligare att använda obehandlade paneler, såsom osp eller lerkrädet eller som malmfuru.

Arkitektkontoret har på tidigare projekt används olika typer av tjära, men den här gången de valde en ren mil bränd tjära, som levereras av Espegard i Al. Här i landet har vi 800 års erfarenhet av denna naturliga metod, men det mesta av dagens tjära är oförbränt. Den gamla traditionella sättet innebär att det förhindrade en mil ute i det fria där tyrived staplade på ett speciellt sätt och slutligen - på utsidan av det hela - täckt med ljung torv. Ett dräneringsrör kommer ut strax under mitten av milan. En mil kan brinna i några dagar och behöver övervakning hela tiden.

-Det bästa med trä tjära är att det producerar så många variationer och spel i träet. Betyder arkitekten

I interiören är till stor del de material lämnas obehandlade, men arkitektbyrån förberett en palett av 15 färger som huvudsakligen används som färgelement i taket, som också i andra områden som färglägga skåp.

Se även Color Magazine nr 5/04

ADVERT

Mest populära