All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bostäder: Easy Girl miljoner

Om du inte använder separat stuga hela semestern, kan det vara bra ekonomi i att hyra ut. Har stuga längs den södra kusten rullar kronor lätt in på ditt konto - pengar som kan finansiera lån och återbetalningar, eller en resa till en sydlig sol och värme. Hur mycket du kan få per Veckan är givetvis beroende av plats, storlek och standard. Men många är villiga att betala mellan fem och tio tusen dollar för några dagar nära havet. Inlandet eller i bergen är priserna vanligtvis lägre.

Om du har din egen stuga för vilken du åtalas är de första 10 000 kronorna skattefria. Om du hyr ut för ett större belopp beskattas 85 procent av de överstående hyresintäkterna. Om du får 30.000 kronor per år i hyra av sommaren snarare än din, bör du därför inte betalar skatt på mer än 17 000 (85 procent av 20 000). Med 28 procent skatt kommer det att bli 4.760 kr för kemisten. Resten kommer att hålla dig - 25 240 kronor.

Om du har turen att ha två stugor, en vid havet och bergen, kan du tjäna 20 000 skattefritt. Regeln gäller för varje enskild egendom. Du kommer emellertid inte att få ytterligare avdrag för faktiska underhållskostnader på grund av slitage.


Långtidsuthyrning

Om du har en stuga du inte använder dig själv och har hyrt ut under en längre period, är beräkningen olika. Då kommer stugan att redovisas. Enkelt uttryckt betyder det att alla intäkter ska debiteras och alla kostnader dras av. Överskottet är således beskattat.


Nya regler för uthyrning av homeownership

Bor du till exempel i mitten av Risor eller Kragerø, kan också vara din bostad vara en attraktiv leasingobjekt under sommarmånaderna. Fram till det nya året, kan du hyra ut ett par månader utan att betala skatt om du hade tillbringat större delen av bostaden större delen av året. Nu stramas reglerna. Om du hyr hela eller större delen av boendet är beloppet skattefritt om total hyresintäkter inte överstiger 20 000 kronor. Om hyresintäkterna överstiger 20 000 kr ska hela beloppet beskattas. Om du får 30 000 dollar i hyresintäkter under några heta sommarveckor måste du betala 28 procent skatt eller 8 400 kr. Då kommer du att vara kvar med 21 600 kronor. Men när du hyr ditt hem kan du dra av relevanta utgifter, till exempel kommunala avgifter, försäkringar och slitage på lageret.

Om du hyr ut en liten del av bostaden, till exempel ett rum i källaren intäkterna fortfarande skattefria. Summan av hyresintäkter får inte överstiga den uppskattade hyresintäkter om resten av huset, den del som du själv bor i.


säkraste av kontrakt

När du hyr en stuga eller egendom för semester och fritid användning, gäller inte för hyreslagen. Till exempel kan du hyra ut bara några veckor.Mycket många lägenheter är informella. Hyresvärden tar emot pengarna, hyresgästen får nycklarna. Och de allra flesta hyresvillkoren för stugor och orter går smidigt. Advokat Einar Frigland i Huseiers Landsforbund anser dock att det säkraste är att använda kontrakt. Huseiers Landsforbund säljer kontrakt för uthyrning av semesterbostäder.

- Även om det nästan aldrig är tvister om hyresstugor, kanske du vill skriva ner hur mycket hyran är och hur länge hyresrätt. Dessutom bör kontraktet ha ett utkast till klausul. Då behöver du inte gå till domstol om någon fastnar längre än de har betalat för. Med andra ord kan du säga upp ditt leasingavtal utan att behöva försvinna, säger Frigland.

Annars räknar han hyresvärden att kontrollera referenser. Detta borde göras när man hyr ett hem, och detta borde göras vid hyra av stuga och sommarplats. Det är också möjligt att hävda en insättning, men inte så vanligt.

- Hyresgästen ska i alla händelser betala på förhand. Om du inte känner till hyresgästen borde du inte ge upp nycklarna innan du har fått pengarna, advokat Frigland.

Om du har ett kontrakt är du också starkare om något ska skadas eller förstöras. Vissa försäkringsbolag anger att försäkringen inte längre täcker skador som orsakats av vandalism som utförs i hyrda rum som utförs av passageraren eller användaren. Eventuella skadeståndsanspråk måste riktas direkt till hyresgästen.

Hyr en stuga eller stuguthyrning kan köpas från Huseiernes Landsforbund.

Undrar du om en hyra? Faror och fällor kan köpas på Huseiernes Landsforbunds webbutik.

ADVERT

Mest populära