All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Stuga projekt i Geilo

En genomgång av de mest kända skidorterna i södra Norge visar att Geilo toppar listan över platser där du får ut det mesta av dina pengar. Geilo är den traditionella och något exklusiv skidort med etablerade stora hotell som Dr. Holms, Bardøla och Highland, de har ett centrum med affärer och nattliv, men framför allt har de hyttområden.

Alla bilder här är hämtade från stugor runt Geilo. Malermester Kjell Rygg, som också driver Flügger Farve butiker, är den andra generationen i målningen handeln Geilo och kan konkret mäta den nuvarande situationen i stugan marknaden. Till och med har han nio målare i arbetet som är fullt upptagna.

"Det är extremt stor byggaktivitet just nu och det verkar inte heller sluta", säger Kjell Rygg. Nu har 400 hytter lagts ut i Hafsdal, priserna skrämmer inte någon, även om de måste betala från två till tre miljoner kronor och uppåt - för tomt utrymme. På Kikut är det byggt mycket nytt och mer att komma. Det är så mycket att göra att allt som kallas hantverksföretag på Geilo går fullt, plus arbete till ett halvt år, hantverkare från staden, ryssarna och polerna.

Geilo är verkligen en gammal plats, främst på grund av motorvägen över berget. Det finns tusen år gamla livsskilde och nu bygger det ett stort museum och äventyrscenter som berättar historien genom 2000 år. Det småhåndverk i Geilo redan på 1600-talet och knivföretag Oyo och Brusletto grundades 1882 och 1896. Det är en mil till Ustaoset, en ny mil till Haugastøl; då är det bara den riktigt vilda norska bergs världen.

Historisk anknytning och lokalbyggnad kan också lämnas i dagens moderna stugervärld. De kan kosta tiotals miljoner, med minst dubbla garageportar, men de kan behandlas med milebrent trä tjära. Nya hytter kan behandlas med järnvit ull, pulver och vatten, vilket inte är märkligt skydd, men som gör att träet ser gammalt ut (se bild). Men på Geilo finns det nu bei / tarbeis behandling som dominerar.

Stugan är en livsstil. I norska Byggtjeneste i Oslo är en separat Hyttesenter på Exporama Center i Hellerudsletta finner en permant kabinområdet och norska Cabin Association i Parkveien i Oslo, som grundades 1971, är en allvarlig organisation som kommer att hålla sin årliga kabin sak.

Se även Color Magazine nr 5/04

ADVERT

Mest populära