All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Stuga i trädgården för 10 000

[Indigent Items (NAV)]

Flytta dina tonårsbarn ut? Kommer svärmor att besöka tre veckor? Med ett litet snickeri och ett byggsats kan du få en gäststuga i trädgården inom några timmar.

Och kvadratmeterpriset är mycket lägre än om du var tvungen att bygga på ditt befintliga hus.

HÄR KAN DU SE MIGA BILDER OCH PRISER PÅ MER MINIHYTTER.

Från 10 000 NOK

Bilagorna - eller minihusen - har sett kostnader från 10 000 kronor och uppåt. De minsta stugorna är 6-8 kvadratmeter, och de största är 20-22 kvadratmeter.

Målet var att leta efter enkla byggsatser som du kan montera - och tillräckligt stort för att de ska användas som gäststuga.

Den billigaste vi hittade var "Alaska" -typen 7, 5 kvadratmeter för 9 900 kronor på Plantasjen. Den dyraste var "Tjøme" på 21, 32 kvadratmeter till 55. 676 kronor. Den senare är från importören RKC, som säljer sina hytter genom Maxbo, Byggmakker, Montèr och Felleskjøpet.

Stugorna är inte vinterisolerade, vilket innebär att de fungerar bäst från april till september. Om du vill använda stugan även under vintersäsongen, enligt importören RKC, ska den isoleras.

Lekehus tillåts

Att använda bilagan är avgörande för hur lätt eller svårt det är att initiera byggprocessen.

Om det är en monter eller ett lekhus är reglerna enkla.

- Listan på en fristående byggnad på upp till 15 kvadratmeter behöver inte anmälas till kommunen. Förutsättningen är att byggnaden inte används för permanent bostad, vilket i praktiken innebär att det inte kan användas för övernattningsgäster, förklarar advokat i Huseiernes Landsforbund, Anders Leisner.

Närmare bestämt får näsens höjd inte överstiga tre meter, hörnen tar inte över 2,5 meter. Och avståndet till en annan byggnad måste vara minst en meter och till den närliggande fastigheten minst fyra meter.

Ansök om "Enkla åtgärder"

Det är troligt att många kan hitta en bilaga utan att söka kommunen och ändå använda den som hemma. Det kan dock vara farligt, om kommunen besöker och finner att annexet är möblerat för någon annan än nallebjörnar och dockor, kan du behöva riva hela stugan - och kanske också få böter.

Det säkra sättet är därför att skicka en skriftlig ansökan till kommunens Planning and Building Agency.

Enligt Anders Leisner kan du i så fall be om att vara under "enkla åtgärder", vilket kan göra hela processen mycket enklare.

- Till exempel gäller det för okomplicerade byggnader - i miljöer och terräng och landskapsarkitektur som inte är särskilt krävande. Du kan alltid be om en preliminär konferens med kommunen och bestämma vad som är en enkel åtgärd. Kommunerna har också utarbetat regler för detta för att göra det förutsägbart för alla parter.Poängen är att det är kommunen som i slutändan bestämmer. Och om kommunen inte kan acceptera åtgärden lika lätt, måste de anmäla sig inom tidsfristen, säger han.

Om du kommer enligt reglerna för "enkla åtgärder" kommunen ska behandla ansökan inom tre veckor - under antagandet att inga grannar har protesterat, och att det inte är nödvändigt med tillstånd från andra myndigheter. Om kommunen inte har fattat något beslut före tidsfristen ska tillstånd anses vara självklart.

Vill du söka

Tyvärr kostar några tusen plåster kommunen ett bygglov. Priserna kan dock variera från kommun till kommun, vilket bör kontrolleras med det nuvarande planerings- och byggföretaget.

SE BILDER OCH PRISER FÖR KLAR MINIHYTTER.

ADVERT

Mest populära