All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Kringgå arvsskatt med årliga gåvor

->

Foto: Einar Vestheim

Från och med i år var det tillåtet att överföra upp till hälften G, över 35 000, till barn och barnbarn utan belopp som redovisas eller ingår i grunden för senare arvsavgift. En sådan överföring kan göras varje år och den kostnadsfria presenten till gåvor gäller från varje givare.

Det är en förmögen gift par som har nått en ålder där det är nödvändigt att börja tänka på arv till nästa generation, tillsammans kan börja överföra 70.000 per år till var och en av arvingarna. Och allt utan att behöva betala arvsavgifter för beloppet, varken nu eller senare.

Ej ett smutthål för egendomsöverföring

Men frysningen för gåvor har vissa begränsningar. Du har inte möjlighet att vara så kreativ som du kan önska med gåva beloppet. Till exempel kan du inte ge aktieinnehav i familjehemmet till barn och barnbarn i hopp om att kringgå arvsavgiften på det sättet.

- Nej, det ökade fria flödet av gåvor gäller verkligen inte för överföring av fastigheter. Detta anges uttryckligen i reglerna, "betonar Gry Nilsen, chef för skattebetalarnas förening, www. skatt. nej, och informationschef på skattekontoret, Lise Halvorsen, bekräftar detta.

Give 4000 extra med BSU

Om du inte kan använda skattefria beloppet att ge bort aktier i privat egendom, kan du hjälpa nästa generation att komma i sina egna hem, f. Ex. genom BSU-insättningar. Om person som tar emot gåvan är skattebetalaren, ett årligt bidrag på 15 000 i en BSU konto ger dessutom 20% skattelättnader samt cirka 7% ränta på nuvarande nivåer. Med andra ord mottagar mottagaren cirka 19 000 dollar för de 15 000 kronor du har spenderat - och du får överföra tillgångar utan att arvskatten beräknas.

Men BSU insättningar utgör endast en liten del av den totala summan ett gift par kan ge till sina barn och barnbarn varje år, och det kommer att vara smart med hur pengarna ges. Med en mer klumpig överföring av medel kan det vara en utmaning för mottagarna att hantera pengarna smart så att de inte går vilse i den stora sömnen.

Långsiktiga besparingar Konsumentekonom Knut Dyre Haug i Storebrand rekommenderar att man skapar besparingar på arvtagarnas vägnar.

- Långfristiga fondsbesparingssystem är en bra lösning för att bryta extra pengar utöver den vanliga hushållsbudgeten, säger Haug.

Han är ingen tvekan om att beskattningen är goda nyheter för de allra flesta nordmän.

- Stora summor kan nu överföras från en generation till nästa utan att staten bryter med en enda öre. Och en sak: Du kan spendera så mycket som du vill till arvingarna utan att äventyra den fria gåvan för gåvor. Ta småbarnsfamiljen tillsammans för ett tag medan de andra morföräldrarna är barnvaktar - bjud in hela vågan mot syd - det handlar om att leva!

ADVERT

Mest populära