All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Köp lägenhet med vän?

Med dagens bostadspriser och intensiva budrunder kan för många vara en entrébiljett för att köpa med syskon eller vänner, säger konsumentekonom Elin Reitan.

- Det kan definitivt vara något att rekommendera. På bostadsjakt med en inkomst är det för mycket omöjligt att nå ut i tävlingen om bostäderna, men med två inkomster blir du lättare och får köpa något större, säger hon.

Konsument Economist betonar dock att det kan vara klokt att tänka noga och vara säker på att den du köper både är den du tror att du kommer att njuta av att vara med, och att de har bra ekonomiskt förnuft.

- Den andra partens ekonomi spelar en tydlig roll när du köper tillsammans. Banken kommer att kontrollera sin betalningsförmåga, men det kan vara bra att känna förhållandet mellan de andra till pengar, säger hon.

Skriv kontrakt

Oavsett vem du bor med, oavsett om det är syskon, pojkvän, vänner eller kollektiv, kanske du vill komma överens om vissa regler.

Om du har köpt med vänner eller syskon kan det också vara en idé att komma överens om vad du gör om en av parterna vill sälja eller hyra sin del av fastigheten.

- Ange ett kontrakt innan du flyttar in. Många är överens om att de borde bo i hemmet i minst tre eller fem år för att inte förlora pengar. Om du vill hyra din del längs vägen är det okej att ha kommit överens om hur man väljer en hyresgäst, reitan tips.

Köp dina möbler

också Reitan tycker det är en bra idé att köpa större saker som soffa och matsalsmöbler separat, vilket gör det lättare att fördela när samlevnad är över.

- När det gäller den dagliga ekonomin måste man ta reda på vad som är bäst för sig själv. Vissa kan välja att shoppa tillsammans och göra middag tillsammans, vilket kan vara väldigt dumt, säger hon.

- För andra kan det inte vara så bra. Naturligtvis bör gemensamma saker som tvål och toalettpapper och andra utgifter för hemmet delas lika.

ADVERT

Mest populära