All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Köpa lägenhet? Ta med

torsdag, 13 augusti, publicerad Vi är listan över dem som letar efter radhus, delade bostäder och stugor. Idag ger vi dig en lista anpassad till köp av en lägenhet.

Mycket du borde lägga in

Listan kan användas på två sätt. Först av allt kan du använda det för att sätta dig in i otroligt många variabler som faktiskt visas när du köper en lägenhet. Om du är för noisey, det är okej att kolla om golvbrädorna (golv och tak) är i betong eller, som i vissa äldre radhus, i trä. Detta för att trä vanligen producerar mycket sämre ljudisolering än betong.

Om du älskar att grilla på sommaren bör du kolla om grillen på verandan är tillåten. Detsamma gäller att du tittar på en fjärde våningen lägenhet och hatar grillor. Är det lagligt att hyra lägenheten under en längre period? Det är i fråga om en fördel för dig som planerar en period utomlands men kan vara en nackdel för dem som är angelägna om stabila bostadsförhållanden.

Är en gemensam tvätt på plats? Om inte, ska badrummet vara tillräckligt stort för en tvättmaskin. Ansluter köksventilator till ett ventilationsrör, eller måste du ta hand om en kolfilterfläkt? Är de vita varorna integrerade så att de ingår i inköpet? Eller måste du köpa en ugn, diskmaskin, mikrovågsugn och kylskåp? Är det möjligt för dig och dina körvänner till gatuparkering i närområdet, eller skulle du vilja spendera tre kvarter för att hitta parkering varje eftermiddag?

Är lägenheten kontinuerlig så att det är möjligt att lufta ordentligt på varma sommardagar och efter en fest? Är vattentrycket bra - eller dränerar vattnet från duschhuvudet? Planerar du att förena alla badrum, vilket kommer att innebära ökade offentliga utgifter? Behöver du kabel-tv? Eller slutar kvällssolen på sovrummets vägg, så du riskerar att försöka sova i 27 graders värme?

Det finns mycket att tänka på och lägga in innan du köper din första lägenhet.

Ge dig en översikt

Vår lista kan därmed användas som en mini-kurs, före du startar bostadsinköp. Samtidigt kan listan användas som verktyg av dig som kommer att kappa runt på en mängd olika visningar innan du äntligen landar och vinner budrundan.

När du har varit på fem-sex visningar över en vecka är det enkelt att börja blanda de olika objekten. Genom att skriva ut och använda vårt häfte aktivt på synpunkterna kan du retroaktivt slå ner och systematisera starka och svaga sidor på de olika lägenheterna. Vår erfarenhet indikerar att en sådan översikt ger en bättre beslutsbas än en stapel av mer eller mindre städa utsikter.

I bästa fall kan vår lista över favoriter hjälpa dig att sluta med ett hem du vill ha och som inte överdriver dig med stora och oväntade extrakostnader.

Favoritlistan finns här. (pdf 100 kB)

Letar du efter ett radhus, hälften av ett fristående hus eller fristående hus? Därför passar det här häftet bättre.

Lycka till!

ADVERT

Mest populära