All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

Köparens marknad

Det finns en köpares marknad i många delar av landet: Många bostäder är utrustade och det finns inte många köpare runt benet längre för några månader sedan. Men vad betyder det för dig som är på en bostadsjakt? I grund och botten betyder det att du har bättre tid att överväga bostäder som du kanske vill bjuda, och i budrundan har du mindre att slåss.

Psykologi

Även om man skulle tro att det här är goda nyheter för alla som bor i en hemjakt, fungerar inte marknaden på så sätt. Psykologi är faktiskt:

- Nu när det är lite snyggare än för några månader sedan, får vi fler förfrågningar från osäkra köpare. I en satsning där det finns mycket om benet är det lättare för köpare att gå vilse, som vi såg tidigare i år. Om du bara bud mot en annan, eller det kanske inte finns någon budrunda, finns det många som blir osäkra och kanske drar tillbaka ", säger Trude Larsen, bostadsrådgivare på Krogsveen Eiendomsmegling.

Brems

Det är nu några månader sedan tillväxten på bostadsmarknaden avtog kraftigt och ledde till en liten nedgång. Bostadspriserna i Norge minskade med 1,6 procent i september 2017. Fyra bostäder har sålts hittills i år än vid samma tidpunkt i fjol, medan fler bostäder har sålts till försäljning än år 2016.

Det gick i genomsnitt 38 dagar att sälja en fastighet i september 2017, vilket är fyra dagar mer än september 2016.

- Trots den svagare prisutvecklingen på bostadsmarknaden finns det fortfarande relativt stabil försäljningstid i de flesta delar av Norge. En positiv effekt av den ökade utbudssidan är att hemköpare i de största städerna nu har bättre tid i inköpsbesluten, säger Christian Vammervold Dreyer, VD för Fastigheter Norge, i ett pressmeddelande.

Kan förhandla

Om du är ensam i budrundan betyder det inte nödvändigtvis att hemmet är dåligt. Som hemköpare är det både på en varm och kallare marknad att det är viktigt att få bra in i pappersarbetet och det tekniska tillståndet i byggnaden för att avgöra hur långt du är villig att gå ekonomiskt för bostaden i fråga. Men när det inte finns så många som kämpar för samma hem, har du bättre tid att läsa och granska alla dokument, samt studera husmassan noga på displayen. Som köpare kommer du lättare att behålla din visningsupplevelse.

- När bostadsmarknaden kyler köper du bättre tid för att bedöma priset och kan också förhandla mer med säljaren. Detta ger dig bra kort till hands, säger Trude Larsen.

Shame Offering

Även om det är frestande för en köpare på en cool bostadsmarknad att hålla sig lite i ett första bud, rekommenderar Larsen att man undviker skam. Med en skam riskerar du att förlora möjligheten att förhandla med säljaren om priset.Till exempel kommer säljaren att skapa en ny vy för att locka nya intressenter. Å andra sidan, om du lägger på en realistisk låg nivå, har du fler möjligheter att komma i en förhandlingssituation med säljaren. I en sådan situation kan till exempel säljare få ett motklocka om de tycker att ditt bud var för lågt och att ingen annan är intresserad. Motparten är bindande för säljaren, och då är du köparen som kan välja att acceptera eller inte.

Köp i nedtider

Många köpare har i åtanke att marknaden kan falla ännu mer. Då är det viktigt att tänka igenom följande:

- Hur länge kommer du att stanna i hemmet? Ju mer långsiktiga investeringar du gör desto mindre betyder det en liten nedgång på marknaden, eftersom det med stor sannolikhet kommer att öka på lång sikt.

- Var bor du nästa gång? Om du ska sälja och köpa på samma marknad vid nästa korsning kommer lågprisutveckling att ha mindre att säga.

- Prisfallet är riskabelt om du är tvungen att sälja fastigheten vid en tidpunkt för nedgång och inte köpa något nytt i samma vågspektrum.

ADVERT

Mest populära