All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Köp nu

- Det har blivit så många människor vänta tills de absolut behöver träet att köpa det. I det förflutna var det avgörande att du hade tillräckligt för att komma igenom vintern alls. Nu litar många på kraften - men det är ett faktum att vi upplever strömavbrott varje år. Därför kommer det vara smart att få veden nu före de kalla satserna.

Billigare leverans

Den säger presschef Øyvind Stranna Larsen inom industrin kropp Norwegian Wood, som organiserar vedselgere över hela landet. Han säger att de uppmanar sina medlemmar att hålla ett fast pris under hela säsongen, även om efterfrågan höjs av till exempel höga elpriser och explosionsstörningar.

- Men det är klart att det är lättare för vedforhandlerne leverera virke nu än vintern där manövrerbarhet minskar med snö, is och mörker. Då riskerar du att betala mer för leverans än nu, där efterfrågan är lägre och leveransvillkoren bättre, säger Larsen. Han betonar också att många återförsäljare inte är medlemmar och att de väl kan pröva priserna när efterfrågan är hög.

Lång hållbarhet

Om du har trä eller annan möjlighet att lagra veden, har den nästan obegränsad hållbarhet.

- Det varar i fyrtiofemtio år och kanske ännu längre om det lagras torrt och mörkt, säger Larsen.

Ca. 400 000 hushåll i Norge har träbränningsmöjligheter som de inte använder.

- Att ha en bilaga är beredskap. Vad du inte vänjer sig till i år kan du använda nästa år eller år efter det.

Kontrollera att träet är torrt.

När du köper ett trä bör du be säljaren att bevisa att den är torr. Matälskare bör kunna visa på fuktmätaren hur mycket vatten det trä du köper innehåller. Bra torrt trä har 20 procent eller mindre vattenhalt.

Visste du att du också kan kontrollera om träet är torrt med hjälp av tvålbubbelprovet? Titta på video här!

ADVERT

Mest populära