All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Köpa ny vedspis? Tänk på detta!

För många människor skojar i ugnen en del av vinterkusar. Flammande lågor och den goda värmen som utstrålar från vedspisen kan få oss att glömma vintermoln och den kalla årstiden.

Om du inte redan har en braskamin, kanske du vill få en. Många väljer vedeldade spisar baserat på stil och design, men det finns ett antal andra faktorer som också bör beaktas.

Välj rätt storlek

Vilken funktion ska kaminen ha? Frågan kan verka självklar, men tänk igenom det. Är det främst för uppvärmning av hemmet? Eller vill du ha det för din skull?

Om du vill köpa en ugn för att värma ditt hem, är det viktigt att välja rätt storlek i förhållande till det område du ska värma upp. Och det är inte nödvändigtvis att större är bättre.

- Om ugnen är för stor kan det vara så problematisk att det är för litet, att ugnen och ugnsproducenten påstår att Scan.

(Artikeln fortsätter nedan bilden)

Se också:

Därför bör du gå din katt

Det är inte så många som gör det, men det är faktiskt en bra idé att vandra med inbyggd katt. Och katten, det kommer definitivt att uppskatta det!

Hur stora träbitar får du i vedspisen? Om vedeldad kamin endast tar 30 cm kan det hända att du måste klä träet för att passa.

Foto: Colourbox

Risk för skador på skorstenen

Anledningen är att med en alltför stor ugn ofta brinna vid låg effekt. Det skapar soting, vilket i sin tur ökar risken för rörledningsbrand.

Observera också att skorsten och eldstäder måste anpassas till varandra. Pipa hanterar mängden rökgas och varierar beroende på elden. Om skorstenen och rökkåpan inte är ordentligt inställd kan den eventuellt skada röret. Detta kan läsas mer i artikeln Bostäder kan bli brandmän med nya skjutmetoder.

Förbättra effekten

För att få full värmeeffekt är det möjligt att få termostatstyrda fläktar levererade till några av ugnarna.

- Detta ger både en snabbare och effektivare fördelning av värme och en jämnare temperatur i huset. Anslutning av utomhusluft kan också med fördel utvärderas både med och utan fläkt, rekommenderar Enova.

Läs också:

10 sätt att återanvända pickle saltlake

Nor kan resten av arket när glas pickle är tom? Goof! Du kan använda den för många praktiska saker i huset och trädgården!

Var ska den stå?

Ett annat ögonblick att ta hänsyn till när man köper vedeldad spis är där den ska stå. Platsen är avgörande för vilken modell som bäst passar ditt hem.

- Du måste välja elden beroende på om det ska placeras i ett hörn, på en rak vägg eller om det ska vara gratis i rummet, skriver site spis.nej, underhållen av Nordpeis.

Med tanke på platsen, kolla möjligheterna för rökutflöde. Om vedkaminen är väsentligen en värmekälla ska du välja överst på uttaget.

- De högsta monterade rökuttagen rekommenderas eftersom det ger mer värme till rummet än vid sidouttag, så effektiviteten blir högre, skriver Enova.

Måste uppfylla kraven

Glöm inte att en vedspis kan ha en effekt både på lokalsamhället utanför, på hemmet och på ditt hemma. Vedspisen måste därför vara både enkel och säker i bruk och försiktig med miljön.

Läs också:

Varför ska du välja konvektion snarare än en konventionell ugn

På jakt efter en ny härd och osäker på om att välja en öppen spis, vedspis, varmluftsugn eller en värmelagrande eldstad? Vi visar dig hur du ska ...

Dovre vedeldad spis: Nya eldningsugnar, som denna retro vedspis från Dovre, ger låga utsläpp och är mycket energieffektiva än gamla ugnar. Foto: Dovre

- Ju fler standarder en vedeldad kamin möter desto bättre möter dessa punkter. Det är därför en fördel om vedspisen möter mer än bara de nationella kraven, säger Scan.

Observera att det kan vara ett brott om du väljer att importera en vedspis från utlandet. Du kan läsa mer om detta i artikeln. Importera inte eldstaden själv.

Leverantörsval

När du har bestämt vilken typ du vill ha bör du få erbjudanden från flera leverantörer. Detta garanterar att du får bästa möjliga köp.

Enligt Enova föredras leverantörer som erbjuder fullständig installation till ett fast pris. Det gör det enkelt för dig att jämföra priserna samtidigt som installationen genomförs korrekt.

Om du planerar att installera vedeldningen själv, bör du först läsa artikeln Eldstad - vad får du göra.

Här är flera saker att tänka på:

* Kommer kaminen med en norsk bruksanvisning?

* Hur stora träbitar finns det i vedspisen? Kammar endast 30 cm, eller kan du använda större kuber?

* Har vedeldad spis en inbyggd askkopp? Detta är en fördel eftersom det gör det lättare att ta bort askan.

* Har du små barn, kanske du vill undersöka hur varmt handtaget, glasfönstret och omgivningen kommer att vara. "Det här kan ge en uppfattning om risken för brännskador", skrev Enova.

* Hur tung är vedspisen? Om du väljer en av de tyngre modellerna måste du kontrollera att golvstrukturen kan tåla tyngden. Det kan vara lämpligt att förstärka golvet. I det minsta tvivel, kom ihåg att du borde fråga en snickare för råd.

ADVERT

Mest populära