All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Köp stuga att hyra

->

Espen Eliassen anser att gångavstånd till anläggningar och butiker är viktigt vid hyra av vinterhytter. Foto: Terra Eiendomsmegling.

Vi har pratat med två experter för att höra vilka råd de ger till dem som tänker köpa en stuga för att hyra ut delar av året.

Rymliga hytter

Grete Sexe är generalchef för Novasol. De hyr ut i huvudsak utlänningar, och i synnerhet tyskarna. Sjätte ser tydliga trender där hytter uthyrs först.

- Det viktigaste är att det är vägen hela vägen till stugan hela året, tror hon.

En stuga för uthyrning ska också ha gott om utrymme, inte minst när det gäller sängar.

- Rummen ska rymma en dubbelsäng och garderob, och det ska rymma åtta sängar utan att någon behöver sova på bäddsoffan. Du vill vara bekväm när du är på semester, säger Sexe.

Mer slitage på stugor

Du bör inte heller glömma att en stuga som ska användas för uthyrning måste tåla mer slitage.

- Tänk igenom materialval. Det borde vara hållbart. Obehandlade trägolv är till exempel bra, men de bärs snabbt. Jag skulle hellre välja skiffer med värmekabel nedan, eller en parkett som tål vissa, föreslår sex.

När det gäller plats föredrar sina kunder hytter som är oönskade till vacker natur.

- Var vi säljer mest är Vestlands, Södra Norge och till bergen på vintern. Det här är säkert köp för hyra, säger Sexe.

- Stugor som ligger lite bättre än hyrda lägenheter. Många som kommer till Norge på vintern är så intresserade av längdskidåkning som alpint skidåkning, för alpint skidåkning kan de stå i Alperna. Och vatten med fiskemöjligheter är attraktivt, oavsett om det är flod, hav eller sjö. Det räcker att våra kunder är tyska och norge är fortfarande känt för sin orörda natur, säger Sexe.

Gångavstånd

Medan Novasol finna att avståndet från andra gör en stuga mer attraktiv, säger Espen Eliassen, mäklare och förvaltare på Terra Real Estate i Hemsedal och Gol, närheten till vintersport är ett plus för uthyrningsstugor.

- Nu är majoriteten av de som hyr live centralt. Det bör helst vara inom gångavstånd till aktiviteter och affärer. Hyresintäkterna är större ju närmare attraktionerna och aktiviteterna som kabinen är. Då är det både lättare att hyra och du får mer i hyra, säger Eliassen.

Vi är inte längre så charmiga av de enkla och rustika stugorna, men vill vara lika bekväma som hemma.

- Det måste vara modernt och bra kvalitet, och det måste finnas el, vatten och dränering. Den tiden är över när folk accepterade utedo när de hyrde en stuga. Du bör också överväga att det ska vara lätt att göra hytten ren och redo för nästa hyresgäst, säger Eliassen.

Han anser att norrmännen hyra stugor under helgen medan utländska turister hyr i mitten.

- Hyresmarknaden är olika, även om de flesta större hyresenheter har byggts under de flesta åren. Små enheter är oftast dyrare i fråga om köp per kvadratmeter, men hyresintäkterna är också högre per kvadratmeter för små lägenheter. Det är dock viktigt att kontrollera både den årliga intäkten per kvadratmeter i förhållande till det investerade värdet och vilka enheter som är mest populära på den lokala destinationen. Det är dock viktigt att stugan innehåller nödvändiga faciliteter och är funktionell, säger Eliassen.

ADVERT

Mest populära