All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppvärmning

Köpa billig rå nu

Träet som levereras kommer ofta ofta som lös direkt från hängande och prissätts billigare än vid leverans av torrt trä. Men det råa träet du köper nu måste torkas för att göra det klart för vintern. Rå trä är tungt är svårt att arbeta med. En 60-liters väska med obehandlat trä kan väga upp till 40 kilo. på transport.

Hur man torkar det

Enligt norsk trä finns det några saker att göra när man kör ungefär.

När du staplar betalar det faktiskt att du ska stapla i påsar. Det är mycket lättare att lägga på träfickorna i en stapel än att göra en bilaga med 30 cm träbitar. Om du korsar ett annat lager av liten väska får du mycket stabila lager. På hösten lägger du bara påsarna i en skottkärra och får dem till källare eller vedkorgar. Du kanske också vill ha några påsar i stugan. Då är den lilla väskan perfekt perfekt när det gäller

Om du väljer att göra en bunke med träkamrar, gör den inte för hög. Träkamrarna torkar först i slutet mot solen. Här kan kubbarna krympa med upp till 10 procent av volymen i torkningen. Resultatet är att stabbningen är mer och mer i riktning mot solen. Om stacken är i det högsta lagret kan det enkelt rasa när det blir för skevt. Ett sätt att förhindra detta är att fästa styrelser eller liknande på solsidan så att stacken hålls på plats. Håll även stacken väl upp från marken så att du får mycket luft under. Pallar är mycket lämpliga för användning som substrat.

Var inte systematisk

Dessutom betalar det sig att inte vara en komplett systematiker när du lägger på träet. Därför kan detta vara en trevlig aktivitet för barnen och delta. De är ofta lite försiktigare än vuxna. Lämna inte kök eller säckar för snäva. Det är väldigt gynnsamt att laget har bra ventilation. Från tid till annan skulle en bilaga läggas upp så att "en katt kan hoppa genom laget".

Om du väljer små påsar eller lägger varje kub, kan du njuta av synen och lukten av torkning av trä på våren och på sommaren.

Självgående

Sällan har du tillräckligt med trä för att ta hand om dig själv. Det kan vara bra att göra avtal med markägare i närområdet. Den största markägaren i ett område är oftast kommunen. Många kommuner i landet kämpar med sina områden. Därför uppmuntrar du dig själv att köra dig själv. Även i Oslo är det både vanligt och lätt att få tillstånd.

- I skogen i Oslo kommun kan du ansöka om att hugga ditt eget trä, men du måste först söka och få din egen lagstadgade. Varje år finns det cirka 200 till 250 som delar ut sitt eget lilla träslag. Det finns ingen kostnad för att få tillstånd, men du måste tillhandahålla nödvändig utrustning och utbildning som behövs för korrekt skörd.Du kan ansöka från april varje år, och stadgarna utdelas enligt principen "först till kvarn", säger Monica Thorud Olsen i kommunen Oslo.

Bäst av allt är det helt gratis så länge du täcker dina egna kostnader. Det är inte bara de kommuner som ger tillstånd att hugga. Många privata markägare anser också att det är fördelaktigt att bli av med trä som de inte behöver.

Statsskog erbjuder även självhushåll för privatpersoner. Försäljningen av clerks och små fester till enskilda och lokala småföretag hanteras genom Statskogs regionala kontor.

ADVERT

Mest populära