All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Köp men vänta med försäljning

Det har varit mer ljummet temperatur på bostadsmarknaden under de senaste månaderna, vilket har gjort sig märka hemmen kvar på marknaden innan de säljs. Och många bostäder står till ditt förfogande eller kanske lite under, i motsats till tidigare i år, när bostäder gick till hundratusentals över priser.

Var är köparna?

En husägare har sagt att endast en person kom fram på displayen två veckor sedan. Han kommer att sälja sin lägenhet i Fagerborg i Oslo. I journalistens nästa dörr har en av lägenheterna varit ute till försäljning under nästan två månader. Var har alla köpare varit?

sälja nu eller vänta ... Att köpa nu eller vänta ... Visa mer

De är ute i solen, på bukten med sin båt, eller sitta och ta en kall öl på Aker Brygge.

Men oroa dig inte om du ska sälja ditt hem nästa år. Den nya Consumer Metric for Opinion visar att det finns färre människor som tänker sälja och köpa bostäder under de närmaste 12 månaderna. Men de tror inte heller på någon fortsatt hög prisökning på bostadsmarknaden.

Läs mer om norrmännens förväntningar på sina finanser under nästa år här:

mest skeptiska om framtiden

Decline

Uppskattningar av fastighetsbranschen visar att cirka 100 000 hushåll kommer att köpa eller sälja egendom eller fritidshus i under 2007. Det är en minskning med cirka 10 000 jämfört med 2006, vilket var ett rekordår för försäljning av bostäder. Trots att en viss nedgång förväntas visar detta att de högre räntorna inte skrämmer människor från att köpa och sälja fastigheter.

Odd Nymark, VD för Eiendomsmelger1, säger att räntehöjning inte har påverkat försäljningen av de dyrare bostäder i synnerhet.

- Om du letar efter fastigheter för miljontals miljoner har du tillräckligt med pengar för att räntehöjningar inte spelar någon roll för din ekonomi. Till exempel säljs de fina södra stugorna för 4-5 miljoner, de. Det är också första gången köpare som märker räntehöjningar.

- betyder det att mindre lägenheter är svårare att byta än de dyrare bostäderna?

- Vi har inte statistik som visar det, men det kan ta längre tid innan de mindre bostäderna säljs. Men om du träffar rätt köpare, vem vill ha din lägenhet, kommer du att bli såld, ändå. Om du träffar två stycken som vill ha din lägenhet så kan du bli såld över priset.

DinSide Housing har nyligen skrivit om husköpare som inte har varit framgångsrika på lägenheterna, trots att de har erbjudit mer än biljettpris (Läs mer om det här: att säga nej till 100. 000 av beräknade värdet). Hur kunde det vara?

- Många har tillräckligt med förväntningar för att sälja för mycket över priset. De har hört att grannen har sålt sin lägenhet över priser, och då vill de ha mer än tariffen också.Det finns en viss nedgång i priset i förhållande till marknadsvärdet, men nu börjar taxorna återhämta denna förlust. I vissa fall är priset högt överskott.

Det betyder alltså att drömmen om att få ett par hundra tusen värderings, inte så lätt realiseras för bostadsförsäljningar. om du inte får en budrunda mellan två som har blivit kär i hemmet.

Vänta försäljning

- Så om jag överväger att sälja min lägenhet - när ska jag göra det?

- Om du inte har lagt ut den till försäljning ännu, skulle jag ha väntat på hösten. August och september tenderar att vara bra månader att sälja. Och januari var en rekordmånad, så om du kan vänta i januari kan det vara smart.

- Vad sägs om dem som redan har lagt lägenheten till salu och inte har sålts än?

- Om de hade några åsikter, och inte fått några bud, skulle jag ha väntat tills efter sommaren, säger Nymark.

Priser planar ut

Det verkar som om den våldsamma inflation vi har sett på bostadsmarknaden under de senaste åren, börjar plana ut. Fastighetsbranschen tror på att stabilisera priserna.

- Det är svårt att säga vad som händer på bostadsmarknaden att falla igen, men vi tror att det kommer att plana ut. Oavsett om det innebär en liten prishöjning, flare eller ett litet fall är svårt att säga. Men om det blir ett fall tror vi inte att det blir dramatiskt, säger Nymark.

Mer om bostadsmarknaden
  1. Nu kan du göra bostads kupp
  2. Säg nej till 100. 000 av beräknade värdet
  3. Få inte panik sälja hus
  4. vara ett bättre hus köpare

ADVERT

Mest populära