All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Se världen: Låt vina

Vår existens beror på humlor och bin göra jobbet för pollinering av växter och träd. Till följd av bland annat intensivt jordbruk och bekämpningsmedel har färre växter pollinerats. Även växling i växande årstider på grund av klimatförändringar orsakar att insekter och växter inte längre möter varandra på samma gynnsamma tidpunkt. Därför kan Norges miljoner hektar vara viktiga bidragsgivare för att bevara humle.

- Om se världen hitta mat någonstans, det återkommer under hela säsongen, sade chefen för den norska Building Company, Tove Berg.

Pollination är på många sätt oumbärlig för oss människor. Först och främst eftersom det leder till produktion av frukt som är en viktig ingrediens i vår kost. Dessutom förmodligen utsäde produktionen till nästan 80 procent av vilda norska växtarter främjas med hjälp av blommor besök från insekter och insekter är det enda pollinering nato ren i nordliga ekosystem, kan man läsa i Biodiversity Information rapport om pollinering 2013. Eftersom pollinering bidrar till att bevara den biologiska mångfalden, pollinering utgör utan tvekan en viktig ekosystemtjänst, läs vidare.

Matbrister

är det särskilt viktigt med humle vänliga anläggningar i vårsäsongen när det finns en brist på mat. Då är det svårt att hitta en plats att bo och behöver näring.

- Mid-sommar finns det oftast en välsorterad skafferi finns att titta på världen, säger Berg, men den behöver lite hjälp på våren när att reproducera, och på hösten när det kommer att äta upp innan det går att sova, betonar hon.

God mat se världen i vårsäsongen blir Glödlampor vintern blommor, snowdrop, krokus, rysk blåstjärna och härlighet av snön, och perenna växter som jul rose, vårljung och primula. Det finner också god mat i tidiga sorter av pil, säl, vaktel och häck. Även hösten behöver humle mat.

- Barn tycker det är kul att plantera solrosor, och det är ett viktigt tillskott när hösten kommer, säger Toril Mentzoni, ordförande i den ideella organisationen "La Humla Suse". Dessutom är solnedgångarna både dekorativa och vackra, tillägger hon.

Hon tror att det kan vara en rolig aktivitet för hela familjen att planera en humle trädgård genom att skapa en lista med humle vänliga blommor och växter nu när säsongen kommer igång på allvar.

Flitiga trädgårdsmästare betalas nektar

Många växter bara sätter frön om de besök av en pollinerare, andra inte behöver insekter att sätta frö, men storleken på frukten kan påverkas av pollinering. Om du har en grönsaks trädgård, bärbuskar eller fruktträd, är det särskilt viktigt med pollinerande insekter. När humlor flyger från blomma till blomma, bär växternas arvsmassa till och från andra växter, samtidigt få näring för sig själva och deras avkomma.Humla har starka vingmuskler och kan skaka loss anläggningen pollen. Det gör detta genom att ta tag i blomman medan den vibrerar kraftigt med vingar. Denna surrande säkerställer korspollinering som är så användbart för växterna i trädgården.

- Det är populärt med blommig, så varför inte avsätta ett hörn av ängsblommor frodas, be Tove Berg. Det måste vara att vara en krok med några gräsklipp och kvistar i trädgården också, säger hon.

också Ørjan Totland, professor vid Norges University of Life Sciences i Ås, tror att trädgårdsmästare kan bidra positivt.

- Den anlagda trädgården är inte en naturlig hemvist för humlor och andra pollinerande insekter, säger han.

Många trädgårdar är tenderade, understryker han, och förklarar att se världen kommer att ha svårt att hitta en plats hon kan göra bon. I ett kortklippta gräsmattan finns det inte mycket mat, men du kan växa lite kommer att titta på världen kunde livnära sig på växter som maskros, vitklöver och rödklöver. Totland föreslår också att lämna den igen lite trädgårdsavfall i ett hörn.

- Det kommer att titta på världen kunde göra en levande, sade han.

För skeptikerna understryker Totland som se världen är en lugn varelse, och säger att det bara kommer att fastna om till exempel den fastnar i en hand.

Bygg ett hus

Inte alla tycker att det är okej att låta gräset växa, och har även ingen trädgård kompost liggande, men den har ett rikt utbud av buskar och blommor kan titta på världen fortfarande kommer att frodas.

- Bygg en humla box föreslår Senior Scientist Frode Ødegaard på norska institutet för naturforskning. Det är som att sätta ut birdhouses, fortsatte han.

La Humla Suse är en av de många ideella organisationer som har lagt ut förfaranden för att bygga humla lådor på nätet. Och se världen inte gillar någon dekor. Företrädesvis, mälden, t ex en musebol i olika skikt, med mjuka och lätta material i grunden.

- Det är viktigt att följa recept, säger Ødegaard, som säger att titta på världen är kräsen.

Om möjligt kassan stativ skyddad från direkt solexponering, företrädesvis tills en häck, och det är viktigt att slangen eller röret som leder in i höljet är dold under lite jord, så att det ser ut som ett hål i marken.

- Då måste du naturligtvis avstå från att använda bekämpningsmedel, säger forskaren och slår ett slag för norska producerade blommor och växter, eller inköp av en påse med frön av ängsblommor frodas, och som alla andra han uppmanar att låta Selja stå.

Politiskt kommer

norska politiker har också slår ett slag för pollinerande insekter. Majoriteten i parlamentet antog den 1 mars beslut där de ber regeringen lägga fram ett förslag till en nationell strategi för att säkerställa fortsatt mångfald av vilda bin och andra pollinerande insekter.

ADVERT

Mest populära