All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Inbyggda cisterner ofta felaktigt installerad

->

- De allra, allra flesta dolda cisterner i Norge inte installeras i enlighet med reglerna, och det är oroande, minst sagt. Felaktig installation orsakar vattenskador syns inte förrän det är för sent, säger Ole Larmerud, teknisk chef för den norska VVS Association (NRL).

Väggmonterade toaletter med inbyggda cisterner har blivit populära. Men Larmerud anser att konsumenter som installerar sådana inbyggda cisterner kan förvänta sig problem.

- Att skadan kommer förr eller senare, säger sig själv. Inte för att det finns nödvändigtvis dåliga produkter, men på grund av en dumpning av vatten under tryck kommer något att hända förr eller senare. Men dolda cisterner är här för att stanna, och jag har inga problem att rekommendera dolda cisterner - om det görs på rätt sätt, säger Larmerud.

Special kan bli mycket kostsamt

Det var bara för cirka 15 år sedan som dolda cisterner var vanliga, och många av dessa börjar nu vara mogen för utbyte. Enligt Vär & Bad har man nyligen sett cisterner av mycket dålig kvalitet på den norska marknaden.

- Billiga cisterner kan kosta dig dyrt senare, säger projektledare Tom Hauger i Veto Rör, Hot & Dåliga till nyhets. Uppvärmning och bad rekommenderar nu sina rörmokare att helt försegla hela badet med membran innan cisternen är monterad i badrummet.

Viktiga skador

- Installationsfel kan uppstå, och efter långa perioder kan produkten vara nedsatt. Jag tror att vi kommer att se betydligt mer allvarliga vattenskador under de kommande åren på grund av sådana cisterner, säger Hauger.

Försäkringsbolaget If har sett resultatet av felmatning. De har nyligen behandlat flera stora skador där inbyggda cisterner är syndaren.

- I lagen anges att läckage bör upptäckas snabbt och att läckage inte får orsaka onödig skada på andra installationer eller byggnadsdelar. Det är svårt att upptäcka med inbyggda cisterner, säger Trond Risåsen, teknisk inspektör i If.

Korrekt installation

Det är dock möjligt att upptäcka läckage från inbyggda cisterner, så länge cisternerna är rätt monterade. Och det betyder att följa reglerna.

- Se till att cisternen ligger i väggen med membran på golvet och membranet på baksidan av cisternen. Lämna en liten droppe i golvet och en liten glid i kiselleden så att vattnet kan tömma på badrumsgolvet om något ska hända. Då märker du problemet innan vattnet blir skadat, säger Ole Larmerud, NRL.

ADVERT

Mest populära