All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Byggd helt på den gamla stugan

Före: Stuga vid Tjøme före renovering. Foto: PHOTO: Privat

SOCIAL TRAPPER. Terrassen är 80 kvm. De breda trapporna är trevliga sittplatser på sena sommarkvällar. Foto: PHOTO: Helge Eek

STRAM. Den skulpturala utomhusduschen är gjord på Plathans i Tønsberg. Foto: Helge Eek

Den blå-målade trähus på Tjøme hade en fin plats, men efter år av användning, kabinen var trött och behövde en uppgradering.

Got arkitekt med

familj som köpte lodge kontaktade arkitekten Jon Fleischer och efter inspektion och kontroll av gamla ritningar, fann de en del saker som inte var optimal.

Samtidigt hade stugan många egenskaper och ägarna bestämde sig för att rehabilitera och bygga den befintliga stugan.

Att behålla huvud konstruktion

- Många ärva eller köpa condos som inte är idealiska i första hand, men det är viktigt att leta efter de kvaliteter som finns. Ofta är det möjligt att rehabilitera eller bygga på de flesta stugor, eftersom ägare inte behöver riva hela stugan, säger arkitekt Fleischer.

Huvudstrukturen behölls. Planen ändrades och anpassades till modern funktionalitet.

ändrade planen

Det svåra förlängning revs och kabinen förlängdes så att arkitekturen var mer strömlinjeformad, medan invånarna fick rum som stod på sin önskelista.

Inne i bottenplanen har ändrats väsentligt. Köket som ursprungligen var beläget i vardagsrummet flyttades till det som tidigare var ett sovrum så att det separerades medan man öppnade på matsalen.

Glasfri utsikt

Sovrummen och badrummet är byggda längs en korridor i den privata delen av stugan.

Ny eldstad kom på plats i vardagsrummet, och fönstren ersattes med stora glasytor med bred utsikt över havet och öarna.

Underhållsfria material

Innehavare fokuserade på inredning av nordiska designers, men de har också inkluderat arvsmöbler som är blandade med den nya. Utanför används de mest underhållsfria materialen.

Naturlig grå

Panelen av nordamerikanska ceder grånande naturliga skiffer är i nyanser av grått, är taket i zink och uteplats var klädd med skiffer.

Ägarna kan gå på sten och skiffer runt hela stugan. Det finns 200 kvadratmeter skiffer på uteplatserna.

Skidbacken vid ingången är byggd i förbund med bergsklättringarna.

Sociala trappor

Fönstren i nordost är små, medan glasytorna i sydväst släpper ut solen.

Den största terrassen på 80 kvadratmeter är västläge och har sol till sent på kvällen. Den har breda sociala trappor och de fungerar som sittplatser lata sommarkvällar.

I vindens skydd

Väggen på utsidan är gjord av härdat glas och syrafast stål som motstår salt havsvind.

En liten pool i andra änden av terrassen kyler varma fötter, den är fylld med små, runda stenar som familjen har hittat på stranden.

Runt hörnet står utomhusduschen. Det är exakt i form av uttryck och står som en skulptur på grundval av betong.

TILL PARADIS. Glasytorna mellan vardagsrummet och terrassen bidrar till en glidande övergång mellan utsidan och insidan. Den röda Corona stolen har en central plats. Foto: PHOTO: Helge Eek

ÖVERSIKT. Eldstaden byggdes i samband med rekonstruktionen. Köket ligger till höger om matsalen och sovrummen ligger längs korridoren rakt framåt. Foto: PHOTO: Helge Eek

MIXING. Familjen har blivit blandad gammal och ny i stugan. Mycket av interiören är nordisk design, som stolar av Arne Jacobsen och bordet av Fritz Hansen. Foto: FOTO: Helge Eek

KØKENKROK. Två sovrum ersattes med kök. Inredningen är från Ikea. Foto: PHOTO: Helge Eek

ETT BYGGNAD. Sovrummet har utsikt och tillgång till terrassen. Foto: Foto: Helge Eek

Arkitektens tankar

stuga skulle uppfylla de funktionskrav invånarna ville medan sommaren utväg skulle vara anpassad för att tömma och situationen på bästa möjliga sätt.

Många äldre hus och stugor har utrymme för förbättringar. Vissa väljer att flytta tillbaka för att starta och riva den befintliga byggnaden, men det behöver inte vara rätt lösning.

Det är ofta möjligt att uppnå stora förändringar genom att lägga till och subtrahera och rehabilitera vad som sägs. Under renoveringen av denna stuga har vi använt kvalitetsmaterial. De kan kosta lite mer, men det är värt att investera i material som kräver lågt underhåll.

jonfleischer. nej

Innehavares erfarenheter

  • Gör avtal med byggaren. Allt blir aldrig 100 procent som du vill ha det, men var noga med att komma så nära som möjligt.
  • Se till att kommunala dokument är redo för vad du ska göra. Vi har haft en dialog med Tjøme kommun hela vägen.
  • Använd de flesta underhållsfria material, bekvämt och miljövänligt.

Läs också

Till arkitektens eget hus

Utomhusspisen, du bygga själv

Låt dig inspireras av våra interiörbilder

inredningsarkitekt somrig bostad

ADVERT

Mest populära