All egendom: trädgård, kök, inredning >> Uppdatering

Fordon kan vara en utmaning

Magne Otterholm, som är Huseiernes föreningens distriktschef i Romsdal, växte upp på Lyngøy - en liten ö precis väster om Smøla. Familjen var trött på fiske. 1927, då hans far var en ung pojke, byggde han hus här. Det var bara 40 kvadratmeter stor och var väl trångt för en familj som så småningom bestod av två vuxna och tre barn, så i 1956 de byggde ett loft golv.

- Sedan fick vi varje vårt sovrum, kom ihåg Magne Oterholm.

Harsh

PARADISE: Magne Otterholm och hans fru Toril Ytter Otter Holm reser till Smøla så ofta de kan. Från antiken har Veiholmen varit en av de viktigaste fiskebyarna i Møre och Romsdal. Under vinterfisket kom hundratals fiskare ut. Magne och fru Toril Ytterland Oterholm ägde fastigheten i 1975. När de bodde i Bergen brukade de bara använda platsen under sommarsemestern. Det fanns inte mycket tid för underhåll, så huset började förfallna.

- Det är extremt hardy ute och byggmassan utsätts för enorm slitage. Här måste du måla eller borsta vart tredje år, säger Magne. När familjen flyttade till Molde 1993 fick de mer tid att använda platsen. Men huset var i en eländig konstitution efter att ha lämnats tom i tio år. Därför valde de att bygga en ny stuga på ön istället för att etablera det gamla huset. Och där spenderade de många år.

Huvudbyggnaden fortsatte att minska, och så småningom var de tvungna att göra någonting.

Tre val

- Vi hade tre val: Vi kunde riva hela huset, vi kan renovera det, eller vi kunde sätta det i ordning och bygga vidare på så vi fick det utrymme som vi behövde för att barn och barnbarn.

Gifteparet ansåg olika alternativ, ritade och diskuterade. Det fanns många känslor kopplade till det gamla huset, så slutsatsen var att de skulle behålla det - och bygga vidare på. Byggprocessen startade 2007.

- Vi inspirerade annan arkitektur från 1920-talet till ön. Och vi frågade oss själva: Hur skulle huset ha tittat om hans svärfar hade haft bättre ekonomi när han byggde, säger Toril.

De insåg att de skulle bygga en del, eftersom utsidan liknade huset som stod där - speglade bara. Hon betonar att de ville att det skulle se ut som ett helt hus.

I STRAND ZONE: Sjøbua och huset har stått här sedan 1927. Huset fick en extra våning 1956 och en större utbyggnad under 2007. Nu kommer det också sjubua utökats.

- Vi ville inte att det skulle se ut som det byggdes. Undantag bör söks för byggande i kustzonen. Kommunen hade inga invändningar mot byggprojektet, men länsstyrelsen trodde att man skulle skilja mellan gamla och nya byggnader. Det verkade paret var konstigt. De klagade över beslutet och så småningom kom tillbaka.Och efter tre år fanns det ett klassiskt Smøla hus på ön.

Anpassningsproblem

Byggnaden på det gamla huset erbjöd dock många utmaningar.

- Vi ville ha en helt isolerad och modern förlängning, men processen att anpassa nya delar till gamla byggnader var inte en lätt uppgift. Det gamla huset var blåsigt och det bröt om 12 cm från väggen och upp till myntet. Ska vi bygga det nya lika fördelande? Självklart kunde vi inte. Det måste justeras. Och taket på det nedre våningen i det gamla huset var 2, 12 - i taket endast 1, 97. Vi var tvungna att ha 220 cm på båda våningarna i den nya delen. Hur skulle vi lösa det? Vi kunde ha höjt taket 50-60 cm, men tyckte att byggnaden var tillräckligt hög redan. Vi valde därför att stjäla höjden från taket. Den uppbyggda har därför sluttande väggar på andra våningen, säger Magne.

Det gamla huset var oisolerat och helt enkelt omöjligt att använda på vintern. Här valde de att isolera 10 cm på insidan.

- Vi har lite mindre rum, men bredare vindrutor är ett plus. Och komforten är helt annorlunda nu. Nu kan spelningen också användas, men det drar fortfarande för mycket när höst och vinter stormen flyter. Vi är därför mycket nöjda med förlängningen. Målet var att det ska vara lätt att använda och lätt att värma upp. Vi har det.

Bekväma

Utenifra fungerar huset stort. Men basen är bara 40 plus 40 kvadratmeter. I den nya delen finns kök och vardagsrum nere, sovrum och badrum på övervåningen. Badrummet har stjärnhimmel av led ljus och ett stort och gott bubbelbad som både stor och liten älskare. Härifrån kan du se bortom det vilda och vackra landskapet. Ingen plats i Europa är beståndet av örnar lika stora som på Smøla. Utanför semestern ses de och ofta. Magne Otterholm medger att det skulle vara både snabbare och billigare att ha byggt en helt ny enhet som inte skulle anpassas till den gamla. Å andra sidan är paret nöjda med att de lyckades ta hand om sitt barndomshem. Och sedan har de gott om plats - så långsiktiga gäster och barn och barnbarn kan besöka.

ADVERT

Mest populära