All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bevara kulturarvet är en bra affär

En studie som kallas "Värdet av det arkitektoniska arvet" som Realdania har tillåtit beteende visar att städer och stadsdelar med kulturmärkta byggnader genom sin kulturella historia och arkitektur lockar även turister och nya invånare. Detta får affärer att blomstra och nya jobb skapas. Realdania, en allsidig fond, arbetar för att skapa bättre livskvalitet genom arkitektur.

Undersökningen genomfördes av Incentive Consulting, tillsammans med det privata konsultföretaget Dansk byggnadsvare, uppdrag av Realdania.

Kultur turister med stor plånbok

Den färgstarka och pittoreska lilla trästaden Röros grundades 1646 och är välbevarad och tas om hand.

I bekräftade många av resultaten i den så kallade "Tourist Survey" från Innovation Norway, som påpekar Norge att norska turister på platser mer tonvikt på kultur när semester i sitt eget land.

- För sommaren 2014 kan vara cirka 14 procent av norska turister betecknas som kulturella turister, 82 procent mer än under 2013, skriver de i studien.

Även om norska turister i Norge är angelägna om kulturarv, är utlänningar fortfarande de mest kulturella turisterna. En kulturell turist är en turist som vill uppleva lokalhistoria, kultur och traditioner eller besöka konstutställningar. Över 90 procent av dessa besöker historiska byggnader och platser. Denna grupp turister har både en högre genomsnittlig daglig konsumtion och en högre totalförbrukning än den andra norska semesterresenären, enligt turistundersökningen.

Fler jobb

Att ta hand om gamla hus kan vara ett ekonomiskt bra affär - för både hyresvärd, grannar och samhället. Det visar en undersökning från danska.

I den danska undersökningen konstaterades att kulturområden och arkitektur lockar turister och nya invånare.

- Det påverkar i sin tur affärsomsättningen, skapar nya jobb som har en positiv inverkan på kommunernas ekonomi, säger undersökningen. Ribe, som ligger strax söder om Esbjerg i södra Jylland, anses vara Danmarks äldsta stad. Här har både kommunen och privata husägare arbetat aktivt med byggnadsskyddet.

Realdanias undersökningar visar att två av tre turister i staden kan kopplas till kulturarvet. Byggnadsarvet genererar årligen en omsättning på 92 miljoner danska kronor, genom övernattningar, hotell och konferenser, turism med mera. Detta ger upphov till 136 arbetsplatser i kommunen med en befolkning på över 8000 personer.

Vern betalar

Konservativa hus har i genomsnitt 30 procent högre kvadratmeter än andra hus i samma kommun.

Analysen visar också att genomsnittliga bevarande villor har ett 30 procent högre kvadratmeter pris än andra hus i samma kommun. Grannarna av bevarade egenskaper drar också nytta av kulturarvet. Det visar sig att icke-konservativa hus, som ligger i områden med bevarade byggnader, också har ett högre försäljningspris än genomsnittet i kommunen.

- Analysen är den första av sitt slag för att beräkna värdet av det danska byggarvet i kronor och öra, och det visar att konservativa bostäder utgör en ekonomisk potential för husägare över hela landet. Med denna kunskap hoppas vi att invånarna, tillsammans med företag och kommuner, kommer att skydda och utveckla byggarvet mer och mer. Det kommer att betala, även ekonomiskt, "säger Hans Peter Svendler, chef för Realdania, i en kommentar till undersökningen.

ADVERT

Mest populära