All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Bygg din egen Bastu

->

Bastuugn från Tylø.

För att bygga din egen bastu, behöver du dessa material:

Bindningsarbeten: Vi föreslår att du bygger med 48 x 73 mm som dubbar, sömn och naglar. Torkningen spelar ingen roll.

Inre panel: Inte bredare än 95 mm. Eftersom panelen krymper, bör du också använda en skuggpanel (15 x 70 mm).

Stativ: Används i övergången mellan golv och vägg (48 mm).

Glatt kantbord: För trägolv (21 x 45 mm och 21 x 70 mm). Kan även användas för bänkarna (möjligen 34 x 70 mm).

Matar: måste passa in dörrkarmarna.

Spånskiva: Vattentät svamp till golvet (28 mm).

Läs också:

För att göra vispgrädde med visp

Med denna smarta trick har alltid färsk grädde i kylskåpet. Se hur man piskar grädde utan att piska.

Plywood: Bekväm att fästa på ugnen.

Vinylbeläggning: som golvbeläggningar skyddar undergolvet mot vattenförorening och stänk.

Isolering: Väggar och eventuellt golvet isolerar dig bäst med mineralull, men både mineralull och glasull kan användas.

Ullpapper: används för att förhindra att fibrer från mineralull sprider sig.

Dörr: Badrumsstudenten utsätts för stora temperaturskillnader, och om du gör det själv kommer det lätt att bryta. Köp färdig. Dörren ska vända och inte kunna låsas.

Skruvar, naglar och lim

Om du gör en exakt skiss är det enkelt att skapa en exakt skate list. Då kan du få materialet att klippa till rätt längd istället för att köpa hela längder och att klä dig själv.

Osp eller gran är bra skog för användning i bastun. Använd inte tall på grund av hartset i träskiktet. Varmt harts är mycket varmt att sätta på.

Materialen i alla komponenter och ytor som kommer i kontakt med vattnet måste vara korrosionsbeständiga och anpassade till vattenkvaliteten. De måste ha en tillräckligt tät och jämn yta så att vatten eller mikroorganismer inte kan tränga in i materialet. Material som kommer i kontakt med vatten bör inte kunna avge skadliga ämnen i vattnet eller för att vattnet ska skada hälsan.

Bygg dig själv Ett vanligt familjebad tar inte mer än 3-4 m2. Följ noga instruktionerna från bastuens leverantör för byggnad och ventilation.

Badstua behöver inte teoretiskt energi eftersom värmen släpps ut i rummet efteråt och värms upp. Om termostaten är i detta rum kommer värmesystemet att anslutas.

En badkar å andra sidan tar 5-6 kWh, och värmen strömmar vanligtvis tillbaka genom avloppet.

Byggnadsutrustning

* Bastan är byggd på ytterväggen i källaren, den måste isoleras, vilket i sin tur sparar energi.

För privat bruk vill du ha en kort uppvärmningstid. Välj därför inte för liten ugn och spara inte på isoleringen. Under normala förhållanden blir bastunen varm på 15-20 minuter.

* Träd är nästan naturliga i en bastu. Gran passar bättre än tall, eftersom aromen är svagare och hartsinnehållet är lägre. Ännu bättre är lövträ, särskilt eller. I golvet ska det vara en eld, och över betonggolvet hittar du lösa träramar som är glidfria och lätta att rengöra. Obehandlad skiffer eller grova plattor kan också användas. Interiören ska inte ytbehandlas utan tvättas med mildt grönt tvålvatten och sköljas efteråt.

* Lack och fläck ger en obehaglig svag lukt. För bänkarna rekommenderar vi magert, fritt furu som leder värmen dåligt och därför är det bra att sitta på.

* Som barnskydd - och mot barnets sinnen - bör badande barn inte kunna låsa.

Ugnen måste vara en slags sprinkler.

De gamla bastunerna hade ett fönster på väggen, så sätena var i halvt mörka. Liknande diskretion för nakenhet kan skapas genom att placera lampan: Låg på väggen. Badstudenten kommer att köpa dig redo. Människor med tendenser till "klaus" kommer att uppskatta ett litet fönster i dörren.

* I motsats till vad man skulle tro, ingen fukt är något problem ren konstruktionsteknik i bastur.

Man kan därför fälla diffusionsbarriären mot insidan och det är bra - eftersom det inte finns någon plast- eller diffusionsresistent kartong som behåller sina egenskaper vid badtemperatur. Å andra sidan bör det finnas diffusionsbarriär mot någon fuktig källarvägg - och 1-2 cm. luft mellan höljet och isoleringsmattan.

* Ventilation är mycket viktigt. Luftintaget måste ligga under ugnen och avluftaren så långt som möjligt. Låt inte utloppsluften direkt komma ut i luften, då kan kall luft komma in i bastun på grund av tryckskillnaden. Under uppvärmning och badning ska ventilerna aldrig vara stängda. Ventilen som använder använt luft ska vara dubbelt så hög som friskluftsventilen. Plastventiler kan skada värmen, antingen använda trevägsventiler.

Ugnarna på bastun värmer upp till 4-500 grader. När vatten sprutar på dem ökar luftfuktigheten och svetten kommer lättare ut. Stenarna måste tåla värmen, och det passar bäst för de finkorniga stendiabaserna.

Mer information Tylö

Sparmax

www. bastu. nej

Läs också:

När du sänker golvet i källaren

Det är mycket möjligt att förlänga användningen av källaren genom att sänka golvet. Men det handlar också om några saker att tänka på.

ADVERT

Mest populära