All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

Bygga nytt badrum? Denna dokumentation måste du ha i ordning

Vid byggandet av nya badrum är det viktigt att ha all dokumentation på plats och papper i ordning.

Om du inte ekonomiskt kan förlora det om du säljer egendomen eller får problem med försäkringsbolaget om det finns problem.

Därför bör ett nyligen renoverat badrum alltid förses med en bruksanvisning, känd som FDV-dokumentation.

Dokumentationen ska berätta vilka material och leverantörer som används och hur badrummet ska användas, rengöras och underhållas så att du kan njuta av badet under hela badrummets livstid.

  • 10 saker du måste veta innan du förvarar ditt badrum

Detta kan hända om du inte har dokumentation

Vad dokumentationen ska innehålla beror på vad som har gjorts och överenskommits.

Köparen och leverantören av material ansvarar normalt för den angivna dokumentationen.

Om du själv har levererat något till badrummet, var noga med att tillhandahålla nödvändig dokumentation när du köper utrustning och utrustning, som om en hantverkare hade gjort jobbet.

  • Få det bästa av ditt badrum - du borde kunna bada

Chefen för Professionella rådet för Wet Space, Bjørn Grimsrud, berättar att du snart kommer att möta två problem om du inte har dokumentationen på plats.

- När man säljer enheten använder många skattebetalare sina egna norska normer, så kallade NSs. NS-3600 indikerar att om det saknas dokumentation kommer det nybyggda badrummet inte att få betygsklass 0, men toppmodern 2, säger han.

Betygsskalan varierar mellan 0 och 3. Medan 0 betyder felfri betyder 2 ett mycket slitstarkt badrum med kort återstående livslängd. 3 betyder att badrummet har allvarliga fel och brister som behöver åtgärdas.

Om du inte har dokumentationen på plats kommer ditt nya badrum att få betyg 2, vilket motsvarar ett tungt slitat bad. Det betyder att värdet av huset kommer att sjunka kraftigt, trots nybyggda bad.

Dessutom, en annan viktig anledning till varför du bör göra allt åt det:

- Du vet inte heller hur du rengör ytorna och utrustningen på badrummet ordentligt. Användning av felaktiga rengöringsmedel kan orsaka att ytor och utrustning släpper eller skyddar, säger avdelningschefen.

  • Ta ett torrt och säkert bad med rätt membran

Ta bilder och kasta inte kvitton

Du rekommenderas att samla all dokumentation på ett ställe i en mapp. Denna dokumentation är också viktig även vid ägarbyten eller värdering.

Du bör också behålla dina kvitton under hela processen.

- Det här är den bästa dokumentationen av vad som köpts när och var och ofta är nödvändigt om behovet av att annonsera rapporteras, säger Grimsrud.

Det är också klokt att ta en bild av vad som är gömt när badrummet är klart.

- Bra företag gör det här på vägen för att dokumentera arbetet under vägen. Vänligen ta det här som ett separat föremål i avtalet. Fotona läggs till i FDV-mappen, säger han.

Missa inte de senaste hus- och trädgårdsnyheterna - anmäla dig till vårt nyhetsbrev här!

Du behöver denna dokumentation:

Wetroom Research Council har skapat en mall som de tycker är ett bra exempel på vilken dokumentation som ska vara:

1. Plats indikation. Vädret rums läge. (Gård nr. / Använd nr, Lägenhet nr., Golv)

2. Engagerade företag. Översikt över kontaktuppgifter.

3. Arbete utfört. Kort beskrivning av dessa.

4. Drift / Daglig användning: Vad ska användaren ta hand om, t.ex. inställning av termostater, ventilationsventilstyrning och liknande.

5. Underhåll: Översikt - Vad kräver underhåll. Hur ofta och på vilket sätt. Till exempel hur man rengör avloppet.

6. Produktöversikt. Produkter och material som används och leverantörer / tillverkare av dessa. Till exempel, vilken typ av våta plattor och membran som används var och vem är leverantör eller tillverkare av dessa varor.

7. Dokumentation i åtgärden. Offentliga handlingar v / ansökan krävs, kopia av kontrakt, ritningar, bilder, rapporter, checklistor, tekniska broschyrer.

8. Ett bra tips i slutet: Inkludera FDV-dokumentation i erbjudandet och avtalet!

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära