All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bygga högt eller bygga långt?

Anser du att bygga hus? Ska du bygga allt på en våning - eller på två våningar? Enligt vår tidigare artikel är hus med endast ett våning mer värt än om huset hade byggts i höjd.

Kanske är det just därför att de flesta väljer att bygga på två våningar - eftersom det oftast ger de flesta kvadratmeter för minst pengar.

Men hur mycket mindre pengar? Om detta sedan är sant ...

Se också: New prefab anno 2007

Spar 165. 000

sparar pengar genom att bygga två våningar? Illustration: Per Ervland. mer

- Detta var en

intressant fråga, och inte något som vi har övervägt förrän nu, säger Benn Asgeir Båtvik, marknadsföring Norgeshus.

Men Norgeshus lyckas regn, och kommer upp med följande:

- I ett hus med två i stället för en våning, både grunden och taket blir något billigare. Men samtidigt blir väggarna något dyrare. Våra beräkningar visar att ett hus med två våningar kan förväntas ha ett kvadratmeter pris som är cirka 900 kronor lägre än om huset hade byggts på en våning.

Enligt Båtvik kommer ett "normalt" hus på 180 kvadratmeter därmed att kosta cirka 165 000 kronor mindre om det är byggt på två våningar.

Och detta är innan du antar att du också kan spara pengar på att bygga mindre mark?

- Ja, dessa beräkningar är enbart relaterade till byggkostnaderna. Det är klart att pengar också kan sparas i förhållande till webbplatsen - men hur mycket kommer att bero på var landet ligger, avslutar marknadschefen på Norgeshus.

inte

- Vi vill inte arbeta med olika priser för olika våningar , och även om handlingen kommer grunden och taket vara billigare i ett hus med två våningar, det kommer också att finnas saker som är dyrare. Vi är helt enkelt osäkra vad som är billigast och dyrt, säger Marknadschef på Systemhus, Anders Paulsen.

Block Watne anser emellertid motsatsen till Norgeshus.

- bortsett från markkostnaden, så det är i allmänhet billigare att bygga allt på en yta, eftersom bland annat kommer stödstrukturer bli dyrare, kommer det att bli flera väggar, mer ljudisolering och trappor. Å andra sidan kommer det att finnas en mindre grund och bättre energieffektivitet i ett tvåhus hus. Men slutsatsen är att det är rent konstruktivt att det är billigare att bygga en över två våningar, säger informationschef på Block Watne, Elisabeth Landsend.

Hon påpekar emellertid att det kan vara svårt att kvantifiera och att priset på partiet också är viktigt för vad som är billigast och dyrt.

Den viktigaste platsen

VD i fastighetskedjan own anser att tvåvåningshus är billigare.

- Titta på byggpriserna är det billigare att bygga upp i 2.våning. Man har en "fri" grund, men den största besparingen beror på användningsgraden på webbplatsen. Man måste faktiskt utnyttjar högst 20 procent av marken till uppgörelsen och sedan tomter är oftast dyra, kan man därmed få mer kvadratmeter bygghöjd, säger Reid Henriksen, vd och delägare i ägarkedjan.

Från marknadssynpunkt kommer det emellertid att vara något annat.

- Good enough, vi är överens om att ett hem på en nivå är cirka tio procent mer värd än ett hem på två nivåer. Men från en marknad övervägande, blir det naturliga orsaker ingen skillnad i kvadratmeter priserna i 1: a och 2: a våningen i samband med försäljningen av ett hus, avslutar han.

Detta innebär att ett hus med två våningar kommer att visas med ett genomsnittligt kvadratmeterpris för hela huset totalt.

Experterna är således delvis oense om 2: a våningen är "billigare" än 1: a våningen. Men alla är överens om att webbplatsen är av stor betydelse för den totala prisnivån och att det här kan vara mindre när man bygger på två våningar.

Läs mer om bostadspriserna:

  1. Här galler hyra
  2. Hur med mer rabatt
  3. Huspriserna faller
  4. chefsekonom förutspår högre boräntor

ADVERT

Mest populära