All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Korn bakugn i trädgården

Doftande och krackad. Inget smakar bättre än vedeldad ugn.

Det finns något speciellt med nybakat bröd. När det också är bakat i den öppna himlen blir det något speciellt. Det ger brödet sin egen smak. Ett tillägg av atmosfären. Något obestämt uppfattas genom naturupplevelser och friluftsfrihet.

Du kan uppnå detta utan för mycket ansträngning, och till en kostnad som ligger inom rimliga gränser.

- Bakare är varmare och alltid lika het som ett nybakat bröd, säger Else "Sprossa" Rønnevig. Hon är ett av landets ledande figurer i kampen för skydd av äldre byggnader och bland annat författare till boken Bakaromnen - trend och tradition.

Läs också:

"Det finns många tekniska saker att tänka på när du flyttar saker runt"

Badrummet är kanske det utrymme som kräver mest planering och noggrannhet. Se hur Talmoen-familjen fick sitt mycket personliga drömbad.

En utomhusbakugn skapar miljö och välbefinnande i vardagsrummet.

- Ugnar byggs över hela landet som aldrig tidigare. Ofta är det mannen i huset som kör i processen. Bakugnen har en sådan maskulin syn att männen kastar sig in i brödet som bakar med liv och ljus.

Inte bara brödbakning, förresten, en bakugn är lika bra för att baka en bra pizza. I grund och botten är en braskamin, som vi vet, lik pizza-ugnarna som vi finner runt Medelhavet och informerar Rønnevig.

Mer information om konstruktion av bakugnar finns på www. tvärstag. nej och i boken Bakaromnen - trend och tradition.

Gör det själv

Alla kan bygga en bakugn. Materialen kan köpas i vilken byggnad som helst. Om du själv gör jobbet är materialkostnaden någonstans över 15 000 kronor. Om du anlitar hjälp för att utföra arbetet måste du beräkna att det kommer att kosta ungefär samma som materialet.

Läs också:

Vi försöker bordsgrillen: Perfect stekt biffar året

Läcker kött av alla slag, aubergine skrivare med grill linjer, roman toast eller varm nan. Den mobila bordsgrillen Tefal Optigrill leverera allt - ...

Vad du behöver för en liten ugn
Har du någon erfarenhet av murbruk och spackel göra jobbet själv.
  • Eldfast murbruk: 50 kg
  • Eldfasta sten: 90 st.
  • Tegel, vänlig handgjord variant: 300 st.
  • C-25 Torrbetong 40 kg 5 st.
  • B-murbruk 40 kg vägg och gips: 5 stycken.
  • Fin polering sand och grovt salt kan användas för värmelagring
  • Bakerovnsdør: Ulefos levererar en variant

  • conservado 30 - vattenavvisande impregnering 5,3 liter Dessa belopp åstadkomma en ugn med en bredd av ca 60 cm och ett djup på 80 cm med plats för 9-12 bröd.

Källa www. tvärstag. com

Recept för murbruk

För dem som vill bygga en ugn som är den mest till den ursprungliga, har Else Rønnevig fick tag i två murbruk recept från gamla väggar mästare.Dessa kan användas som ett alternativ till de förköpta.

Leirmørtel 1 dellera (helst keramisk lera) INTE INFLUENSER! , 2 delar sand + vatten. Blanda denna till medium tjock "gröt". Morteren används i en ugn där det är att murera botten, sidor och valv med eldfast tegel. Kalkmortel 1 delkalk (vanlig hydratkalk) och 3 delar sand + vatten.

Låt blandningen gå länge i mixern så att morteln blir lätt att arbeta med. Den borde ha samma struktur som tegelstenen. Kalkmorteln torkar lite senare än cementblandningen, men i gengäld blir den mer elastisk än den hårdgjorda cementblandningen.

Bakugnen ska också borstar med kalkmortel. Sedan har du någon mjuk konsistens på morteln. På utsidan av kalkplattan är det viktigt att färgen är av det slag som andas.

Läs också:

Rulla ut det gröna gräset

Vacker gräsmatta på en, två, tre - det är helt enkelt inte omöjligt. Om du gör jobbet själv får du en färdig gräsmatta på en halv dag.

ADVERT

Mest populära