All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

ABC

Har du hittat drömhuset? Vägen framåt från visning till äganderätt går igenom några nervrackande timmar med budgivning. De flesta hemköpare är inte inblandade i mer än en handfull budrunder under hela sitt liv, och många känner att de är på en stenig grund när de gör livets största investeringar. Om du vet vad du gör är det dock ingen anledning att anbudsrundan blir obehaglig.

Hur byter du?

Det första budet du tillhandahåller ett hem kommer att skickas skriftligen till mäklaren. Ett budformulär är vanligtvis i försäljningsuppgiften som mäklaren delade på skärmen, och det vanligaste är att skicka mäklaren det färdiga budformuläret på fax.

Budformuläret innehåller information om storleken på ditt bud, hur länge budet ska vara (acceptansfrist), finansieringsplan när du vill ta över och om du har några reservationer. Den 1 januari 2007 introducerades den så kallade 24-timmarsregeln. Regeln förbjuder mäklare att förmedla bud som har en kortare acceptansfrist än 24 timmar efter senaste visning.

När mäklaren har fått ditt bud vidarebefordras det till säljaren och de andra som har anmält sitt intresse. Budrundan pågår.

Hur handlar du klokt?

Hur man spelar dina kort i budrundan för att få en klok handel är inget klart svar. På en het bostadsmarknad kan du gå hårt; Ett högt bud med kort acceptansfrist kan avskräcka konkurrenterna. Detta är dock en strategi som vädjar mest till proffsen. Agnes Bergo, som driver det finansiella rådgivande företaget Pengedoktoren, rekommenderar att ett relativt lågt bud och lång acceptansfrist utfärdas.

- Se till att du inte börjar så låg att du förolämpar säljaren, säger hon. Det viktigaste är att Bergo tror att du sätter en gräns för hur långt du kan sträcka dig själv - och hålla dig inom gränsen. Om du låter dig riva och kasta på $ 100.000 extra, kan det få stora konsekvenser för en räntehöjning.

Bergo påminner för övrigt att både säljaren och konkurrenterna i budrundan är privatpersoner, som gillar dig som en snygg process. Budperioden bör därför vara tillräcklig för att både säljaren och de övriga berörda parterna får information om ditt bud, liksom en viss tid att nå.

Visionsrätt

Ett av problemen med att agera taktiskt i budgivningen är att du inte vet vem du satsar eller hur långt de är villiga att gå. Du har inte heller rätt att veta om du bjuder mot Jørgen Hattemaker eller Olav Thon längs vägen. Om du vinner budrundan har du dock rätt att få tillgång till posten i efterhand. Du kan åtminstone kontrollera att budrundan gick bra.

- Mäklare ska skicka budjournalen oönskad, eftersom många inte tänker fråga om det.Men det är användbart att undersöka om du till exempel misstänker att någon med länkar till säljaren drev priset upp, säger Espen Solum, tidigare ordförande för den norska fastighetsmäklaren.

Bokningar

Det du har har rätt att veta i budrundans heta är om någon gör ett bud med reservationer. Det anses vara en god affärspraxis att informera alla i budrundan, liksom att sälja eventuella reservationer avseende de inbjudna buden.

- I dagens uppvärmda marknad kan även de minsta reservationerna betyda mycket. Om du är nära din smärtgräns kan du kanske inte överstiga det senaste budet, men det finns ett erbjudande som, med förbehåll, har råd med detsamma - utan förbehåll uppmärksammar Solum. Säljaren väljer då i de flesta fall att sälja till de icke reserverade. Säljaren är dock fri att acceptera något bud.

24 timmar

Om du går direkt till säljaren med ditt bud och inte tillhandahåller det via mäklare kan du ställa in en acceptansfrist på lika många timmar som du önskar efter det senaste intrycket. På så sätt kan du undvika 24-timmars regeln. Säljaren kan välja att acceptera ditt bud även om du har gått bortom mäklaren och undvikit den vanliga budrundan. Men chansen att säljaren accepterar budet är relativt liten.

- Om en köpare går direkt till säljaren med ett bud som har kortare tid för godkännande än 24 timmar efter den sista intrycket, och smyger därmed ifrån en snygg, "normal" vadslagning med mäklaren som mellanhand, är det förmodligen eftersom detta köparen tror att en Alla budrundor kommer att driva priset högre än sitt bud, säger Finn van Norges Eiendomsmeglerförbund, Finn Tveter. Det kommer därför att bli mindre lönsamt för säljaren att aktivera detta bud.

Ingen vägran

Det är värt att notera att det inte finns någon ångerrätt för köp av fastigheter, så du borde aldrig gå med i två budrunder samtidigt. Skulle du bli tilldelad i båda bostäderna är du mycket förolämpad. Ett muntligt eller skriftligt bud är bindande fram till utgången av acceptansfristen, även om någon bjuder över dig inom den tiden.

ADVERT

Mest populära