All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rea

Inköp

Med många om benet och höga priser måste ungdomar tänka nya att komma in på bostadsmarknaden.

Mer och mer köper med vänner och familj, men många tycker inte bra om hur saker ska lösas i praktiken.

Även om du är världens bästa vänner, finns det mycket som kan gå fel. Du kan bli okänd, eller man får flickvän och vill flytta.

Det är så viktigt att skriva bra avtal innan de går in.

Har separata lån

Christine Warloe, konsumentekonom i Nordea, anser att husägare i Norge är en av de smartaste sakerna du kan göra privat. Hon säger att det är därför naturligt att första gången köpare går nya sätt att få en fot på marknaden.

- Att köpa med en vän eller syskon är något jag tycker absolut är smart så länge du har tänkt på frågan. Sammantaget är det gemensamma köpet av bostäder något som man bara bör göra med någon som känner till god ekonomisk förvaltning, säger hon.

Warloe rekommenderar varje lån. Det ger dubbla etablerings- och uppsägningsavgifter, men i gengäld kommer medehavarens mynt att gå till den som gäller. Separata lån gör det också lättare för avkastningen och rätt fördelning av skuld- och skuldsatser.

- Kom ihåg att samboers långvariga brott mot lånet kan så småningom vara ditt problem eftersom banken har en inteckning i en gemensam bostad. Även vid död skulle det vara fördelaktigt att inte ha ett gemensamt lån som överlevaren blir ansvarig för tills huset säljs och lånet är avgjort, säger hon.

Oavsett om du köper med pojkvän, vän eller syskon är tidshorisont en av de första sakerna att tänka på. Warloe anser att en tidshorisont på mindre än tre år gör det snabbare att hyra på grund av kostnader för köp och försäljning samt risken för fluktuationer i huspriserna.

Samarbete och husregler

Om du har olika kapital- och lånestorlek är det viktigt att detta beskrivs i kollektivavtalet.

- Det bör också bibehållas om den här enheten ska uppgraderas om uppgraderingar ska göras på fastigheten. Således betalar ägaren till två tredjedelar av hemmet också två tredjedelar av renoveringen, säger hon.

Den som har gått in i mitten kommer också att ha mer kvar till försäljning, och det kan ofta vara bra att samla värdering från två olika mäklare och använda genomsnittsvärdet av deras värdering.

Husreglerna är också okej när det finns vänner eller syskon som köper tillsammans. De kan hantera allt från körriktningar kring vänskapsbesök, boende, städning och inköp, och kan utöver det formella samlevnadsavtalet.

- För nuvarande utgifter som ström, kabel-tv, dopapir och liknande, är det rätt att du betalar detsamma, säger Warloe.

Dessutom är det okej att ha vissa regler om hur länge och ofta du kan fästa i lägenheten, vad som ska tvättas av vem vid vilken tid, djurhållning och vän besöker.

Riskprojekt

Advokat i Huseiernes Landsforbund, Anders Leisner, säger att det i princip inte finns någon skillnad mellan pojkvänner eller vänner som köper tillsammans.

- I alla fall är du skyddad av Commonwealth Act, men samboar med gemensamma barn etc. kan ha ett antal utökade rättigheter, till exempel genom döden.

Leisner kommer inte att avskräcka ungdomar från att köpa en lägenhet med vänner och familj, men säger att det är viktigt att hålla tunga raka i munnen.

- Oavsett hur bra vänner du är, måste du ha ett skriftligt avtal som reglerar ditt ägande. Mycket kan hända under vägen, och du måste ha tydliga regler att hantera innan du skär. När det gäller anpassade är det svårt att hitta lösningen i lagstiftningen, säger han.

Alla har rätt till värdeminskning eller, om det är nödvändigt, förlusten på deras ägande genom försäljning, och dessutom går människor in på facket vid olika tidpunkter. Då måste man tänka på hur detta ska lösas och vem ska ha vad.

- Sådana investeringar kommer alltid att vara riskprojekt eftersom du inte kan förutsäga framtiden. Om kooperativet fungerar perfekt och huspriserna stiger som de har gjort de senaste åren är det givetvis självklart att betala på eget lån istället för att hyra en bra investering. Men det kan också gå motsatt sätt, så det är en bra idé att tänka på det innan du köper, säger Leisner.

Det viktigaste är emellertid att tro att det kommer att bli en förändring om du inte håller med om det.

- I en fackförening är du aldrig helt i kontroll över vad som händer och du kan riskera att röra sig mot din vilja. Det är värt att tänka på om det finns något du är villig att göra, säger Leisner.

ADVERT

Mest populära