All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

Krossade CFL kräver ventilation

Försäljningen av gamla glödlampor är nu stängd och lågenergilampa har tagit över hyllorna. Nackdelen med de nya energisparare är att de innehåller kvicksilver, som kan vara farliga för hälsan.

Om de av misstag bruten, det är därför bland annat viktigt att ventilera ut.

- en glödlampa som krossade utgör i princip ingen större hälsorisk eftersom det är mycket liten mängd kvicksilver i varje lampa. Men kvicksilver som avdunstar är en farlig gas, varför skulle vädra ut under minst 15 minuter, säger chefsingenjör för klimat- och Pollution Agency (Klif), Pia Sørensen till Bonytt. nr.

Plocka upp glassplitter

Men gas försvinner inte helt, även om en airs, för som den lågenergilampa används absorberas en del av kvicksilvret i glaset, och om en glödlampa kross också lämnas kvicksilverglasbitar.

- Därför är det också viktigt att ta bort alla glasbitar som måste ha undanstoppad i sprickor eller hörn, utvecklar Sørensen. Detta kan göras med en bit papp. Torka sedan upp med en fuktig trasa och använd gummihandskar.

För att göra detta,

Undvik skrekklys från sparlampa

folkhälsa har inrättat en beskrivning av vad som bör göras när en energisparlampa krossas. Här är deras råd:

  • Du bör öppna fönstret och ventilera, samtidigt som bra ren.
  • Samla lökar rester som möjligt.
  • Synliga partiklar och glasrester kan också plockas upp med en bit tejp.
  • Använd en sopborste och sopskyffel och torka upp ordentligt med en fuktig trasa.
  • Både trasa och glasrester kan samlas i en plastpåse som måste levereras till en uppsamlingspunkt (bör under tiden placeras utomhus).
  • Lösa mattor kan tas bort och knackas.
  • Den luftning av rummet kan säkert fortsätta i 15 minuter efter att du har avslutat rengöring.

Undvik dammsugare och kvast

Många kanske tror att dammsugare eller kvast är lättast att använda för att se till att alla glasbitar tas bort, men enligt hemsidan låta kläderna Farligt. Du bör undvika att använda en dammsugare och ett diett / svepningsfack. Tillåt kläder Farligt. com är en webbplats om farliga ämnen i konsumentprodukter och drivs av CPA i samarbete med Livsmedelssäkerhets Miljömärkning.

Anledningen dammsugaren och kvast avskräckt är att det kan medföra spridning av kvicksilvret. Dessutom kan kvicksilvret förorena dammsugaren så att den sprider nästa gång du använder den.

Har du ingen i sovrummet?

Det enda undantaget att använda en dammsugare enligt tillåta kläder Skadlig. com är om resterna är en plats där man inte annars samla upp dem, såsom golv med sprickor eller filt.

-, då är det bättre att kvicksilvret samlas i filterpåsen än den är närvarande och som avger ånga under en lång period.Kom dock ihåg att ta bort dammsugarpåsen och lufta dammsugaren efteråt på platsen.

När jobbet är gjort rekommenderas att sätta insamlat avfall, tyg och handskar i en försluten påse eller lufttät behållare och leverera det som farligt avfall, eventuellt tillsammans med dammpåsen om du har haft till vakuum.

Council on Endangered. Nej, för att undvika användningen av sötad ost, är det mot Norska folkhälsoinstitutets råd om hur man använder den.

- Vi är medvetna om att institutet ger sådana råd, men vi tror fortfarande att det finns anledning att varna för användning av kvastar, förklarar Sörensen.

- Vid denna tidpunkt är vi också i linje med både danskarna och svenskarna.

Använd en kartongbit

På Miljöstyrelsens hemsida rekommenderar vi att du använder ett papper.

- Det är viktigt att du samlar in alla rester. Använd inte mat - det sprider kvicksilveret i rummet. Använd istället kartong för att skrapa resterna med. Tape kan användas för att samla rester i sprickor och sprickor. Torka av med en våt pappersrulle för att få de sista kvarvarande överskotten, till exempel skriva på deras webbsidor.

Arkivering som farligt avfall

Lågenergilampor har ett långt liv, men de släckas också en gång, och då är det dags att skicka dem i papperskorgen.

Men det är precis vad du inte ska göra, eftersom en glödlampa ska betraktas som ett specialavfall. Och kvicksilver i det är anledningen.

-Sparepærene tar särskild behandling för att ta bort kvicksilver, om de hamnar i vanligt hushållsavfall de går till förbränningsugnen och i värsta fall gå kvicksilver i luften, säger teknisk chef på återvinningsföretaget Renas, Laila Borgen Skaiaa till Bonytt. nr.

Den billigaste glödlampan är bäst testade

-Det enklaste är att återlämna glödlampan i mataffären. Alla butiker som säljer glödlampor bör också ta emot de använda lamporna.

Den något mer viktiga metoden är att få sparlampan till kommunalt avfallshantering.

-. Och då kan det vara okej att ha en behållare hem för att samla de förbrukade lampor i

Borgen Skaiaa också hänvisa till den webbplats som används glödlampor. Nej, som innehåller information där närmaste återvinningsstation ligger.

Problemet saktar

För närvarande finns CFL dominerar, men det ökande antalet lysdioder på butikshyllorna, och dessa lampor har samma problem som är förknippade med det.

- Vi ser att utvecklingen på detta område går snabbt och att det blir en allt större variation av LED-lampor på hyllorna, säger Erlend Lillelien till Bonytt. nr. Han är Ljuschef vid Lyskultur, Norska kunskapscentrum för ljus.

- För närvarande är utmaningen kvaliteten på LED-lamporna. I allmänhet kan man säga att om du köper ett varumärke eller handlar via en välrenommerad återförsäljare, är du garanterad god kvalitet. Utmaningen är att det finns så många nya tillverkare / leverantörer att marknaden har blivit orealistisk för att rikta sig till en konsument.

Bonytt.Nej har testat LED-lampor, och det visade sig att den mest prisvärda lampan var bäst.

Hur man får vackert ljus i hela huset

Lillelien säger att det som kännetecknar en bra LED-lampa är en varm färgtemperatur och en färgåtergivning som täcker hela färgområdet.

- För att du ska få en bra LED-lampa bör du antingen använda den hemma eller köpa en och testa ditt hem innan du köper mer.

Läs också:

Glödlampor slösas bort

Få det bästa av dina ljus

Väljer du den rätta glödlampan i butiken?

Letar du efter nya inredningsförslag? Du hittar dem i inspirationsguiden

ADVERT

Mest populära