All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Gå med i familjen på (v) Årshuskontroll!

Husets stora inspektionsrunda kan vara en rolig aktivitet för hela familjen. Så snart snön är borta och solen ser fram emot, kan familjen samla en gemensam ansträngning för huset - vilket slutar med juice och våfflor i solväggen.

Ställ in en lista över vad som ska kontrolleras och fortsätt systematiskt. Här är några viktiga kontrollpunkter:

Smutsigt måste

Om du inte har gjort det förut, gör du förmodligen en av de första dagarna som vårflödet löper genom fönstren: Du tvätta dem.

Då kan du tro att den snuskiga sak du tar bort från utsidan av glasögonen sitter också på väggarna. Förmodligen finns det ännu mer smuts på husets vägg, ty tyvärr har norrmän inte vana att tvätta antingen träpaneler eller murverk. Slå en fuktig pappersduk över väggen för att se hur illa det är.

En mild och fuktig skörd och vinter har orsakat att groddarna växer. Det verkar särskilt bra i ljusa hus. Experter rekommenderar att hus och stugor tvättas varje år för att hålla dem rena. Välj en regnig dag som en tvättdag. Sedan kommer tvättmedlen att fungera.

Taket är viktigt

Kontrollera taket. Vänligen skicka den modigaste i familjen uppe på takstegen.

Är alla takräcken på plats? Särskilt längs myntet kan stenarna ha gått på.

Är pipa okej? Rörhattar kan ha hål, stenar kan ha lossnat.

Kontrollera om tornen är öppna. Otroligt många vapen transporteras med snö och regnvatten. Lita inte på avloppet är öppna. Det kan finnas klumpar av löv och smuts. Ta upp slangen och spola. Kontrollera även tornen utanför. Iplplugs kan ha blåst dem ifrån varandra. Takskenorna har fog på ryggen, och den gemensamma är ofta den svaga punkten. Om en klyfta ser ut som en orm som bara har slukat en hamster måste den garanteras.

Om dina torn går direkt i avloppet (ett rör som ligger runt huset, lägre än väggen), har du problem, både med inspektion och eventuell skada. Använd om nödvändigt slangen eller hängaren för att veta att den är helt öppen. En rörmokare eller snickare ska hjälpa dig att bygga upp det här systemet, med ett synligt galler i övergången ner till dräneringsröret. En annan, inte lika fin lösning är att sätta rören från takräcken och på marken så att vatten inte flyter lätt längs marken.

Ska växterna flyttas?

Här är meningen att det ofta är minst populära att göra något om: Blommor och växter. För många hus har blomsterbäddar bredvid grundmurgen. Blommor och buskar transporterar och lagrar fukt. I nästa tur går fukten in i väggen och veden. Det finns sådana förhållanden som gör roliga och svampar trivs.

Men det är inte någon som verkligen vill börja spraya tulpanerna när de hittills har stuckit näsan från marken? Vi tycker också inte att det är en bra idé att renovera trädgården medan tillväxten verkligen börjar springa fram och tillbaka. Men nu kan du göra en åsikt: Rosebusken till hörnet av huset är en fuktkräm. Den kan flyttas till gräsmattan och få sin egen klättra i oktober. Blommorna på väggen kan stenas. Ny etablerad utanför. Om familjen är bestämd för åtgärderna nu är det lättare att göra jobbet när hösten kommer.

Är grundväggen i ordning?

Barnen eller familjen som går nerför backen kan som ett speciellt jobb kontrollera ventilerna på marken. Många konstiga djur- och insektsliv kryper runt och vill komma in i våra hus. Därför bör det inte finnas några hål i ventilnätet. Ta också av med alla spindelbanor och andra som hotar att täta lufttillförseln.

Inget hus står helt i vila. Därför finns det alltid risk för sprickor i väggen och små rörelser i byggkroppen. Ta reda på var sprickorna är och ta ett foto med datumet för skadan som inträffat. Dörrar (och ibland fönster) kan vara svåra att öppna. Ofta kan du göra små justeringar, andra gånger behöver du snickeri.

Hitta fuktfällan

Rost sover inte, sägs det. Det gör inte heller fukt. Bidraget på stående kläder tenderar att dra upp vatten i träet. Orsaken är den så kallade kapillärkraften: den är försedd med de tunna rören i träet, som i levande träd där för att transportera vatten uppåt. Att veta bordets ände är porös och smulande innebär att rådet fungerar. Stick med en kanna eller liknande uppåt längs bordet. Det borde inte kunna gå långt. Färskt slut bör förseglas ordentligt med färg eller olja: Fråga din specialist.

Alla hus har fuktfällor, vanligtvis på platser som du inte ser. Kolla in takbjälkar, runda och bakre trappor, fönsterramar och överallt där du vet att vatten kan ackumuleras när det regnar.

Rensa röra

Den vackra vårdagen är den rätta tiden att gnugga i ögonen, leta efter en extra tid och säg: Nu går roten bort. Saker som har ljugit och kastats ut om vintern kan förtjänas att kastas? Står oskyddade saker framför väggarna eller fyll i garaget? En sista uppgift kan vara att göra en lista med följande tre punkter: 1) Säljs 2) Att ges bort 3) Att kasseras.

Här går. Nu är det dags för våfflor!

ADVERT

Mest populära