All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Ljus och nordiskt med lut

Ner i Europa är den ljus, naturlig och nordisk spännande och exotisk. För oss kan det inte vara exotiskt, men det finns fortfarande en stor trend här också. Glitter och glamour är definitivt ute och tiden är rätt att lugna sig och njuta av sig i harmoniska omgivningar.

I denna nordiska stil är en ljus färgskala ett måste och färgerna bör helst tas direkt från naturen. Och vad är mer naturligt än ett ljust trägolv? Glömt är allt som har med solid gul furu att göra; låt oss göra rummet ljust, delikat och trendigt - utan lång leveranstid eller ett förlorat sparkonto!

Lätt och luftigt

Lice och tvålbehandling är en av de äldsta behandlingsmetoderna vi har. Men trots att många människor ansluter sluttande golv med gamla hus och byggnader, är ett lackerat golv också fantastiskt i moderna interiörer. Lutningen hindrar trädet från att gulna, vilket ger golvet en delikat och lätt patina.

- Om du väljer att luta golvet är det först och främst den estetiska som styr valet. Lutningen ger ett ljust patinerat utseende, och "kontakten" med trädet kan kännas och känna, säger Helge Berthelsen i Scanox.

Vad händer om golvet redan är gulat?

Lut kan stoppa gulingsprocessen där den är, men det kan inte blekat trä som redan har gulnat. Om du har ett gammalt och gult golv som du önskar måste lösningen slipas först.

- Det är en bra idé att slipa golvet och därmed komma ner till ljust och friskt trä. Om du sätter på golvet, kommer det att vara i denna ljusa färg ", förklarar Jørn Larsen i Herdins.

Det kan också finnas en typ av blekmedel som med hjälp av två steg pinks gult trä.

- Om golvet bär en ålder (tabellerna har blivit lite, inte platta etc.), kan du använda bleekut 1 och 2. Det är lite av en process, men i de flesta fall är resultatet otroligt bra, säger Finn Wang i Brynsløkken, som är distributör av faxprodukter.

Kom ihåg efterbehandling

Eftersom lög inte ger något skydd mot veden, är det nödvändigt att klara golvet för ett bra resultat.

- En slattyta har en porös yta där trädets porer är öppna. Smuts och smuts kommer lätt att ackumuleras i dessa porer, så det är särskilt viktigt på golvet att mätta porerna och skydda ytan, säger Berthelsen.

Efterbehandling kan ske antingen med golvtvål eller oljebehandling. Golvtvätt mättar porerna och lämnar en skyddande hud på ytan. Olja skyddar också ytan väl, och är en mer hållbar behandling än tvål. Båda behandlingarna bör upprepas regelbundet för ett bestående resultat.

Vit eller Naturligt

Både lut och finish finns i naturliga och vita pigmenterade versioner.Vilket du ska välja är en smakkaka. Även om du använder en naturlig lack, kan du få ett vitare utseende med en vit tvålbehandling.

- Om du vill ha en ljus, vit, naturlig behandling, är naturlig tvål rätt. Men om du vill ha det ljusa, vitkalkade (skandinaviska) utseendet, använd vitpaneler, rekommendera Wang.

Golvet kan behandlas med tvål flera gånger för att mätta korrekt. Du kan sedan justera behandlingens vithet genom att byta mellan naturlig och vit tvål.

Själv lut till lövträ

Om golvet för att hantera är hårda, bör du vara medveten om att det finns separata lutprodukter för användning på ett sådant trä. Vanligt lår kan göra träet brunt och missfärgat, och det kan vara användbart att undersöka om den ljögeprodukt du tänker använda också beräknas på lövträ.

Hur man gör

Lut är en stark produkt och det rekommenderas att bära lämpliga handskar och skyddsglasögon under arbetet. Följ alltid tillverkarens anvisningar för användning.

1. Rengör

Rengör först golvet med veden. Låt ytan torka.

2. Fiberreisning

Om det blir fiber, ska det slipas. Använd slippapper med korn 120. Kom ihåg att ta bort slipdamm.

3. Skaka burken

Lyktan ska skakas före och under användning. Häll facket i ett soptunna eller färgburk, eller fördela en lämplig mängd direkt på ytan.

4. Applicera lane

Applicera lugen jämnt med en lackborste i trädets längdriktning. Överlappning släpper ut medan golvet fortfarande är vått.

5. Låt torka

Låt golvet torka. Rekommenderad torkningstid varierar från tillverkare till tillverkare, så följ instruktionerna på flaskan. Om ett jämnare resultat är önskat, applicera en annan lugglack och låt den torka igen.

6. Avsluta

Avsluta golvet med golvtvål eller olja. Golvtvål blandas i vatten efter det blandningsförhållande som rekommenderas av tillverkaren och tvättas på golvet i trädets längdriktning. Torka upp tyget och torka väl. Upprepa behandlingen för bästa möjliga skydd. Träolja appliceras enligt tillverkarens instruktioner.

ADVERT

Mest populära