All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Brygger öl höljen

- Ja, vi har blivit bekanta med människor vi inte annars skulle ha känt. Vi har ett gemensamt projekt. Nu kan vi gå ner i källaren på en tyst söndags middag, till exempel, sylt med bryggeriet och träffa andra med samma intresse. Det har blivit en social aktivitet att återansluta, Mette Thorstensen lyser. Hon är en av boende i bostadsföretaget Heimdalsgata 2 i Oslo. Tillsammans med några andra entusiaster har hon tagit den tomma, gamla tvätten, för att göra den till en trendig mikrobryggeri. Allt är fortfarande inte på plats, men de har redan kommit långt. Åtminstone tillräckligt långt för att ha bryggt fler lådor med både öl och sidor.

- I sommar gjorde man öl för sin fars 70-årsdag. Han kämpade med speciella etiketter och olika smaker, och allt det var verkligen en stor framgång i företaget, ler Thorstensen.

Intresserad? Följ bostäder brygd göras på Facebook här >>

öl-älskande

Thorstensen är ledare för "bakgård gruppen" höljen. Det var i samband med bakgårdsarbete det började allt.

- Vi skulle ta några träd på bakgården och köra och arbetade lite med den. Jag sa något liknande nu, hade det varit bra med en kall öl - och vips var det idén om att skapa en gemensam bryggeri här höljen födda, ler Mette Thorstensen.

Åsmund Gøytil hade redan bryggt öl i stugan i flera år och hade lite erfarenhet.

- Vi som engagerar sig här har en lite annorlunda ingång. Någon vill främst brygga. Andra är intresserade av uppdateringen av de fysiska lösningarna. Andra är återigen mest angelägna om elektroniken som måste vara på plats. Flera av oss i gruppen arbetar med mjukvaruutveckling och det verkar några av de roligaste är den typen av lite speciella saker som gör kretskort för kopplingsskåp, säger Åsmund Gøytil. Vilket snabbt lägger till att du kan brygga öl helt utan kretskort och kontrollskåp.

Kan enkelt göras

Eftersom det inte finns mycket att göra för att brygga öl själv. Pengar och arbetskraft investeringar kan hållas till ett minimum.

- Du kan köpa ett bryggeri för 7 000 dollar och hålla allt på en mycket enkel nivå. Då är det nästan som att trycka på en knapp och få ut ölen ut genom kranen. Men eftersom vi har så många entusiaster här i bostadsgruppen, ville vi bygga den från marken själva, säger Gøytil.

Det tar mer tid och pengar. För närvarande har Gøytil lagt ut mycket pengar ur sin egen ficka, men pengarna tas tillbaka när bryggeriet är helt klart. Då är planen att alla som önskar kommer att kunna köpa en andel på 2 000 kr för att delta. De som inte vill gå med går inte ut med en enda öre.

- Det är lite viktigt att det inte på något sätt är en börda för dem som inte vill brygga. Bostadsföretaget som sådant har inte betalat något; Vi har kunnat behålla det gamla tvättstugan och ha en separat kurs för el, så vi använder inte el från samhället, säger Mette Thorstensen.

En elektriker var tvungen att ta hand om elarbetet och vissa ledningar kvarstår. Annars har ölgruppen gjort allt själv. Det entusiastiska gänget rensade och målade rummet ljust och mysigt och satt i bordsskivor, ett soffbord och en soffgrupp. Så att säga hela inredningen är det som gänget har hittat eller blev gratis på hitta. nr. Några av bryggutrustning har köpts i specialaffärer online, som maltkvarn, korkpress och flaskställ, medan något är hemlagat.

- Denna vattenkokare tog jag ur köksskåp och sedan har jag kopplat till dessa kranar själv. Kvinnan har fortfarande inte missat pannan, ler ler och pekar på en riktig Petter Smart-enhet med böjar och kranar i alla riktningar.

- Jag var lite ivrig. Faktum är att det var ett par kranar för mycket på detta, ler han.

Brewing process

Det är Gøytil som har den mest tekniska insikten i bryggningsprocessen. Han försöker att förklara så lätt som möjligt hur öl är gjord:

- Först värmer vi vattnet till 65-67 grader. Sedan lägger vi till malt efter recept - det finns många olika recept online, bara google här. En pump säkerställer att vattnet cirkulerar i pannan, och i detta förfarande tvättas sockret ur maltet. Processen heter mesking. När mjölken är över pumpas vätskan i nästa panna. Vi lagar vätskan och tillsätter humle. Det är bummen som ger smak. När vätskan är kokt kyler vi ner den till ca. 20 grader med en värmeväxlare. Sedan har vi vätskan in i jäsningen och lägger till jäst. Då måste ölen lagras ett tag; hur länge går ölen? Här tillverkar vi endast ale, som lagras i 14 dagar vid rumstemperatur. Lagring behöver längre, men också lägre temperatur, och vi får inte det här, förklarar Gøytil.

Jäst i vätskan äter sockret och bildar samtidigt CO2 och alkohol. För att få kolsyra i öl, tillsätt socker när ölet är flaskat. Då ska ölen vara kvar i minst 14 dagar - men helst längre - innan du dricker.

- Vissa sorter behöver upp till ett år, ytterligare en månad. För det mesta är ölen bättre att lagras under lång tid. Och det är inget problem alls. När vi brygger, gör vi 60 liter åt gången. Då har du en bra tid, säger Gøytil.

Allt som är i kontakt med öl efter kokpunkten måste vara helt ren. Därför är planen att alla som vill brygga måste ha sitt eget personliga jäsningsteam. De måste, som flaskorna, tvättas både mekaniskt - skölj så bra - och kemiskt med ett speciellt diskmedel.

Andra erbjudanden

Men hur de i kooperativ som inte vill att brygga öl - eller som av religiösa eller andra skäl har ett spänt förhållande med dessa aktiviteter?

- Vi har inte fått någon negativ feedback trots att många boende i bostadsgruppen har en religion med ett strikt förhållande till alkohol. Inte heller slogs det av människor som ville använda den tvättade tvätten. Tvärtom - det var bara där, säger Mette Thorstensen, som snabbt tillägger att bostadsbolaget också har ett festlokal som kan användas om någon vill göra andra sociala aktiviteter, till exempel om man vill träffas och ha matlagningskurs eller liknande.

- Det var viktigt för oss att detta inte skulle störa andras önskemål om att använda lokalerna i samhället. Men här har det gått från nollaktivitet till full aktivitet om några månader. Det är bara en blast, ler Thorstensen glad.

ADVERT

Mest populära