All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bryter mot marknadsföringslagen?

Bryt marknadsföringslagen?

  1. Här anges marknadsföringslagen
  2. Fax från kvadraturen. nej
  3. (Vad gäller) på höger sida av staketet?

Förra veckan skrev vi om hur ett antal nya bostadsprojekt lockar unga köpare med kalla namn, koncept och försäljningsutsikter på glättat papper.

Men innehållet i utsikterna ger upphov till flera frågor: På Quadratures hemsida. Nej, det nya bostadsprojektet från BN Broker AS i det gamla postkontoret i Oslo, läser vi följande:

" ... lägenheter i 1: a fasen i byggandet kommer i ett paket version som inkluderar en cool scooter inredd i kvadratur färger (...) romantik blommar samtidigt du dör med någon du älskar på en klassisk original scooter. "

Klicka här för att se faxen från kvadraturen. com

Frågan är hur detta står mot marknadsföringslagen:

Act §4 om premier, säger nämligen att det är förbjudet att erbjuda ytterligare tjänster eller fler varor till konsumenten som en del av försäljningen, utan det naturliga sambandet mellan fördelar . Detta gäller även varor som är mycket rabatterade.

Klicka här för att läsa hela artikeln om avgiften i marknadsföringslagen.

Kvadratur säger:

Vi undrar därför: Är alla lägenheter i byggnadsstadiet 1 med en scooter, eller är det något du kan välja?

Vi kontrollera med Quadrature mäklare BN Broker, som klargör: lägenheter levereras inte med skotern, men de har skotrar på vallistan till 5. 000.

Den scooter det handlar om är en klassisk italiensk Piaggio (i Kvadraturens färger). Det normala priset på en Piaggio börjar på cirka 16 000 dollar, rabatten närmar sig över 60 procent. *

Halvvägs mellan uppgradera kylskåpet, ändra vind plats, golv och färg på väggarna kan därmed vända sig till och få en skoter till fyndpriser.

Framför DinSide hävdar BN Broker att det bra priset är ett resultat av en kvantrabatt från återförsäljaren och att detta inte är en avgift. Mäklare ville inte uttrycka sig utöver detta.

Det säger expert

- Såvitt jag kan se bryta denna marknadsföring med minst en, kanske två, delar av marknadsföringslagen, säger Runar Framnes, Academic rektor för BI: s avdelning för marknadsföring och specialist i marknadsrätt.

Först och främst verkar det som om detta strider mot marknadsavgörelsens 4 § om avgiften.

- En ytterligare prestanda bör vara naturligt relaterad till huvudprestandan, säger Framnes.

- Frågan blir då om det kan anses vara en naturlig koppling mellan att köpa en stadslägenhet och skaffa en scooter. - Det förefaller mig ganska avlägsen, för då kan man nog också hävda att man behöver en bil med köpet av hus på platser utan kollektivtrafik eller skoter när man köper fjällstuga utan vintern plöjde vägen, fortsätter Framnes.

Vad beträffar priset berättar BN-mäklaren det låga priset genom att ha en kvantitetsrabatt.

- Om en produkt eller tjänst säljs till ett särskilt lågt pris eller under självbetjäning anses det också vara en gåva, säger Framnes.

- Frågan är givetvis om de har så stor rabatt? Jag tror att varje lagstiftare skulle säga att detta är ett särskilt lågt pris, tillägger han.

Konsumentombudsmannen

Konsumentombudsmannen har inte ens övervägt ärendet och kan inte kommentera specifikt innan han mottar ett klagomål. Rådgivare Jo Gjedrem skulle dock kunna kommentera allmän praxis och tidigare frågor.

- Att lägga till ett tilläggsobjekt anses vara ett bidrag om det inte är en naturlig del av huvudprestandan, säger Gjedrem.

Han betonar: - Det ska inte bara vara en deras syfte naturliga sammanhang, men också en köpevillkor naturliga sammanhang.

Marknadsrådet är känt att ta dessa lagar rätt bokstavligt. Till exempel är det inte tillåtet att ge bort böcker när man köper en bokhylla - eller vice versa - även om det är artiklar som har ett tydligt tillämpligt sammanhang. Det är inte naturligt att köpa varorna samtidigt.

Även konsument delegat rådgivare inte kan ta ställning till detta specifika fall, kommer han att säga att om ärendet överklagas kommer konsumentombudsmannen titta på om det finns en naturlig förvärvs sammanhang mellan lägenhet eller inte.

Kvadraturen är inte det enda bostadsprojektet som går på en tunn och tråkig marknadsföringspolitik. Klicka här för att läsa mer.

Vilseledande?

När vi såg denna annonstext trodde vi att alla lägenheter levererades med skotrar. Så var det inte - men alla som köper en lägenhet kan välja att köpa en scooter som en del av ett paket.

Det här är bostadsprojektet i bästa fall tenderar att böja på en annan artikel i marknadsföringslagen.

- Om det är underförstått att du faktiskt måste betala för scooteren, strider det mot marknadsaktielagen 2 om vilseledande marknadsföring, säger Framnes.

I annonstexten nämns att lägenheterna säljs i en scooterpaket. Det som inte är klart är att scootern finns på urvalslistan.

Om avsikten är eller inte, är det inte mycket att göra för att göra detta meddelande lite tydligare. Till exempel: "Lägenheterna i byggnadsfasen en kan levereras i en paketversion som innehåller en scooter ...".

[Oumbärligt objekt (NAV)]

Om det här är lagligt eller inte, är det inte upp till oss att ta reda på det. Konsumentombudsmannen ska först titta på ärendet om någon klagar. Vår poäng är ändå tydlig: det visar sig att det inte är lagligt marknadsföring, inte BN Broker får erbjuda skotrar till 5. 000 endast till den lyckliga ägare av lägenheter i kvadratur.

- Vad betyder det för dig? Du kan be att köpa scooter för 5000 kronor du och.

* Rättelse: Vi fick ursprungligen en Vespa av BN Megler, och priserna börjar här på ungefär $ 24 000.Det visar sig vara fel - scootern pratar om en Piaggio för cirka $ 16.000.

ADVERT

Mest populära