All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Alla nya interiör färg

GRÅBEISET: stuga var färgas grå, medan dörrar och fönster är vitmålade. Foto: Erik Jaeger

total omvandling av den gamla stugan

Se Oslo arkitekt dröm stuga

Hur man lever ett norskt arkitekt i Bordeaux

När stugägaren Reidun Ueland köpte dröm hut säga en funktionalistisk stuga i Stavern, resulterade det spontana köpet i en storskalig renovering.

Förändringarna i kabinen har Reidun Ueland genomfört även med hjälp av Hytteliv och IFI (informationskontor för färg och inredning) hon hade hyrt stuga i området innan, men ville ha en särskild plats att gå till.

- Jag har några bekanta i området och gillar Stavern mycket bra. Men köpet gick lite snabbt. Jag var på en promenad när jag upptäckte stugan, som jag omedelbart föll för.

behövde hjälp för renovering

Tidigare Reidun Ueland en gård i Nannestad, något hennes barn var mycket glada. Det såldes och missades efter att en ny plats hade dykt upp. Enkelheten i stugan i Stavern och dess läge var något hon tyckte bäst om. Hon har också en stor känsla av rolig stil med platt tak.

- Barnen var upprörd när gården såldes, så jag köpte bara den nya platsen mycket för dem också, säger hon. Två äldre barn och fem barnbarn skulle snart ha nöjet med ett nytt tillflyktsort.

Förnya och förstora

Men en stor familj kräver sitt utrymme, och Reidun upptäckte snart att de kunde använda lite hjälp med några praktiska förbättringar. Dessutom blev tallens väggar och taket 1976 mörkt med åren.

- Kabinen är ganska liten, och då blir den lite mörk och trång. Och inredningen bestod av många olika färger, vilket gav ett rörigt intryck. Kökslösningen var inte heller optimal.

Hon hade tydliga tankar om vilka förändringar hon ville ha.

Väggarna ska tändas, och det ska rymma upp till tio personer samtidigt.

Hon längtade också efter en bättre lösning för köket och en omfattande inredning.

Reidun kontaktade Hytteliv, som antog utmaningen, i samarbete med inredningsarkitekten Inger Ystgaard och informationskontor av färg och inredning (IFI).

FÖRE OCH EFTER: det fanns många olika färger av den gamla vardagsrummet, så att intrycket var lite rörigt. Matsalen och sittgrupp var också placerade annorlunda. Foto: Foto: Per Erik Jaeger och privata

mörka väggar: Hur såg den gamla vardagsrummet ut. Väggarna hade mörkats under åren, och inredningen var mindre bekväm. Foto: Foto: Per Erik Jaeger och privata

Goda råd

Kök HOOK: Det nya köket har blivit både ljusa och praktisk Foto: Foto: Per Erik Jaeger

inredningsarkitekt reste till Stavern att identifiera vilka förändringar bör göras . Hon tyckte att stugan låg idylliskt i skogen, med en stor uteplats tillgänglig. Men hon såg också möjligheter till förbättringar både inifrån och ut.

- Väggarna var ganska mörka. Och köket hade en tuff planlösning. Jag hittade ett sätt att vända på skåpen, vilket ger en trevligare och bekvämare arbetsplats.

Dessutom kommer de att ha ett fint utekök, eftersom de själva bygger och sträcker en bänk utåt, säger Inger Ystgaard.

Vidare skymdes väggar och tak med paneler, medan fönster, lister och köksdetaljer var målade. Bäraren inuti behandlades också med vit panellack, och det fick en extra kappa för att få lite betoning.

Golvet kunde vara som det var.

Färgpalett

OPEN OPP: I köket har det blivit stora förändringar. Skydden tas bort och bytas ut med öppna hyllor. Kylskåpet och ett skåp vänds 90 grader, och en större och större bänkskiva köps för att ge mer arbetsutrymme. Det är lätt att skicka mat ut genom fönstret till terrassen. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

Skogens färger och nyanser, tillsammans med de gröna dörrarna, som stugaägare Reidun, målades, inspirationen till färgval i kabinen.

- Alla innerdörrar var målade gräsgröna. Det var en fin färg som jag ville följa upp. Jag skulle kombinera fräscha gröna toner med beröring av brunt och turkos, förklarar Inger Ystgaard.

Fler bäddar

Hyttens ägare ville att båda hennes barn med barnbarn skulle få möjlighet att stanna samtidigt. Därför behövde hon fler sängar.

Hon hade längtat efter en kombinerad hörnsofas / bäddsoffa med god madrasser i vardagsrummet. Med hjälp av en lokal snickare gjorde hon det.

Soffbänken sys med en madrass med en brun sladdkabel, något som inredningsdesignern tyckte var en bra lösning. Resten av tyget användes för nya sittkuddar på matsalstolarna och sittdynan i en gammal furubenk.

Furubenken målades även innan det färskades upp med nya, stora kuddar i ryggen. De nya gardinerna tar upp de gröna tonerna från resten av interiören och den frodiga naturen kring kabinen.

Uteplats

Det finns också en rymlig uteplats, inklusive en terrass. I det stora trädet är hängmatta välvt och det finns plats för det långa bordet på terrassen. Reidun hjälpte till att skapa ett utekök, så att matlagningen kunde äga rum utomhus.

LISTA: Efter att väggarna tvättades noggrant med kraftvätskning applicerades ytterligare tre beläggningar med panelbeläggning. Den praktiska bänken kommer att fungera som både soffa och säng. En lokal snickare har byggt både och motsvarande hyllor, vilket är bra för att lagra böcker och spel. Både hyllorna och bänken har målats gråblå. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

NYTT GARDINER: De stora fönstren mot skogen har två typer av gardiner. På varje sida är ett tungt bomullstyg som fångar inredningens färger. Nedan är en tunn vit gardin som kan dras. Det lyser mot solljuset och skapar lameness när det är mörkt ute. Gardinerna är från Borge. Foto: PHOTO: Per Erik Hunter

GRÖN INSPIRATION: De ljusa väggarna uppmuntras av de turkosa och gröna tonerna på dörrar, möbler och köksinredning.Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

- Tidigare var det bara en blowout där. Jag skruvade upp hyllor och krokar, och nu när köket har en bättre lösning är det lätt att skicka mat till terrassen, förklarar Inger Ystgaard.

UTEPLASS: På framsidan finns en stor och mysig terrass. Lummiga träd kasta skugga över långa bord och bänkar. Foto: Per Erik Jæger

Hytteeier Reidun är mycket nöjd med förändringarna.

- Vi använder uteplatsen väldigt mycket. Det är så bra där ute, och jag är särskilt förtjust i det vackra trädet. Stugan är så vacker, tyst och skyddad, och det tar bara tio minuter att gå ner till havet.

Virgin's Cousin

Reiduns speciella önskan var ett litet kryp som kunde vara hennes egen tillflykt. Som utgångspunkt byggdes den på en extra kub, kallad "Virgo Cage".

Se även:

Här är de coolaste inredningsbilderna

Se hyttens omvandling efter renoveringen

MATFRI: Det är utsökt med utomhuskök i sommarstugan. Inredningsarkitekten hjälpte med hyllor och krokar för örter och verktyg. Foto: Per Erik Jæger

NEW YELLOW: Jungfrunens golv är mousserande och målade. Sedan målades det med golvfärg från Scanox. Fönster- och dörrramar är målade grå. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

Vill du bli uppdaterad på inredning och bostäder? Registrera dig Klicka på Hem Nyhetsbrevet

JOMFRUBURET: Reidun ville ha sitt eget lilla kryp, och det kallades jungfru kusin. Ingången var lika ovälkommen som hon ville ha. Foto: PHOTO: Per Erik Jæger

Regnskiktet är bäst testat

ADVERT

Mest populära