All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Helt ny bostad: 3600 kr. per månad

Det känns otvetydigt bittert att betala en och en halv miljon dollar för en lägenhet med två sovrum i huvudstaden. För dem som inte har råd att köpa bostäder på dagens marknad är alternativet att hyra dyra och ofta dåliga bostäder eller små lägenheter till blodpriser.

Här är ett tredje och bättre alternativ för dem som vill prova något nytt.

Kaksecamping

Vill du bo i en husvagn, kan du få ditt eget nya hem för cirka 3 500 kronor i månaden, hyran ingår. Och campinglivet behöver inte reserveras för 60-åringar med grillkjole och dragspel.

På Bogstad camping i Oslo finns över 100 personer som bor året runt. Några av dem är studenter, andra är yrkes- eller pensionärer. Vi har tidigare intervjuat en bosatt på campingplatsen, läs artikeln, klicka här.

Campingparken Blindern

- Husvagnar är trevliga året runt, men det måste ordnas för studenter att stanna kvar i dem hela året. Jag tycker att det är en bra idé att konvertera 250 av parkeringsplatser på Blindern till campingen. Då kan eleverna leva bra och billigt, säger Kjell O. Nilssen, som är chef för Hobby-Vognens organisation i Norge.

Ett annat och mer realistiskt alternativ är att hyra helårsutrymme på Bogstad camping i Oslo. Hyran på campingplatsen är 2 200 kr. per månad inklusive ström. Sedan får du tillgång till toaletter, duschar och tvättstugor.

Köp nytt!

Men du måste också ha en husvagn att bo i. Det kostar pengar, men nästan lika mycket som du skulle ha betalat för ett vanligt hem.

- En ny helårsvagn för en person kostar inte mer än 120 000. Då får du sängar, kylskåp och allt annat du behöver. Storleken är 15 till 20 kvadratmeter, säger Nilssen.

Om du tar upp $ 30.000 extra, får du en riktig vagn för två personer, enligt Nilssen.

3. 600 kr. i månaden

Denna De Luxe lastbil kostar 135 000 kr. nytt. Visa mer

Lyxvagnen på bilden kostar 135 000 kronor. Om du lånar det här beloppet i banken med 8, 5 procent ränta och tio års avskrivning blir månadslånet 1400-1500 kronor. Då har vi beaktat skattefordelen för lån. Har du plc på platsen på Bogstad, blir det månatliga kostnader: 2200 + 1400 = cirka 3 600 kr.

Vill du beräkna vad din term kommer att vara för att köpa en husvagn, använd vår betalningsplanerare. Klicka här: Betalningsplanerare

150. NOK 000

Denna Prestige bil kostar 150 000 kronor. Visa mer

En lite dyrare bil är Prestige-vagn på bilden. Priset är 150 000 kronor. Termen belopp kommer då att vara omkring 1600 (efter att ha beaktat skatteförmånen.) Om du bor i Bogstad betalar du totalt 3 800 kronor i månaden.

Mer information om de olika husvagnsmodellerna finns här: Olika modeller

ADVERT

Mest populära